Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

ETC Bygg inspirerar till ny rörelse för socialt byggande

Småhus och ekobyar som byggs gemensamt och sedan hyrs ut som billiga lägenheter. Det är grundidén bakom den nya rörelsen Byar & Kvarter – som kom till efter att ha blivit inspirerade av ETC Bygg.

Ett rörelseförankrat och socialt inriktat bostadsbolag som är ett ett verktyg för hållbar omställning. Det är målet med den nystartade rörelsen Byar & Kvarter.

– Vi blev inspirerade av ETC Bygg och funderade länge på vad mer vi kunde göra. Så kom idén om att bygga Attefallshus och hyra ut dem som lägenheter. De är billiga och lätta att bygga själv, säger Mattias Poulsen, en av grundarna av Byar & Kvarter.

Stort gensvar

Sedan projektet drog igång med ett första möte för ett och ett halvt år sedan har det hela växt till fler samarbeten och dialog med bland andra Egna Hemsfabriken, Chalmers, BRG och andra offentliga, privata och sociala organisationer.

– Gensvaret har varit mycket större än vad vi någonsin förväntade oss.

I oktober bjuder Byar & Kvarter in till ett stort möte i Göteborg där alla som vill hjälpa till att bygga en social bostadsrörelse är välkomna.

– Vår inspiration till det här var ETC Bygg och anledningen till att allt det här drog igång, säger Mattias Poulsen.

ETC Bygg vill inspirera fler att bygga

ETC Bygg är ett byggprojekt för att bygga crowdfundade klimatpositiva hus utan vinstintresse. Bygget av det det första hyreshuset i Västerås just påbörjats efter en crowdfundingkampanj där över 25 miljoner kronor har kommit in från vanliga människor.

– Det är precis det här vi vill med ETC Bygg – visa att det går, att fler sätter igång och bygger, säger Johan Ehrenberg, grundare av ETC Bygg.

Läs vidare

 • Hyrorna för ETC Byggs hus i Västerås är färdigförhandlade
  Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är vi på ETC Bygg glada att meddela att är hyrorna nu är satta för de lägenheter som ETC Bygg håller på att färdigställa i Västerås. Här kan du ladda ner avtalet med Hyresgästföreningen. Ni som står […]
 • ETC bygger ett helt ekokvarter i Kumla
  Så här kommer det se ut på Hällabrottet i Kumla om något år. ETC Bygg har vunnit markanvisning för ett helt kvarter av riktigt fina ekohus i ett och ett halvt plan. Här ryms faktiskt hela 120 personer, det blir 40 […]
 • Så bygger vi tysta trägolv
  I ett flervåningshus är golvet i din lägenhet samtidigt någon annans tak. Det betyder att husets bjälklag måste konstrueras på ett sådant sätt att risken för störande ljud minimeras. Handlar det som i vårt fall om trähus, ja då behöver bjälklaget lite extra omtanke.
 • Att resa ett trähus: andra etappen
  Andra etappen i byggandet av ETC Byggs hyreshus i Västerås är nu klar – så här går det för bygget.
 • Nu kan du ställa dig i bostadskön till ETC Bygg i Växjö
  Förra veckan tog ETC Bygg första spadtaget för att börja bygga klimatpositiva hyreshus i Växjö. Nu kan du ställa dig i bostadskön.
 • Nu tas första spadtaget för ETC Bygg i Växjö
  Det är dags för ETC Bygg att ta första spadtaget för att börja bygga klimatpositiva hyreshus i Växjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *