ETC Bygg inspirerar till ny rörelse för socialt byggande

Småhus och ekobyar som byggs gemensamt och sedan hyrs ut som billiga lägenheter. Det är grundidén bakom den nya rörelsen Byar & Kvarter – som kom till efter att ha blivit inspirerade av ETC Bygg.

Småhus och ekobyar som byggs gemensamt och sedan hyrs ut som billiga lägenheter. Det är grundidén bakom den nya rörelsen Byar & Kvarter – som kom till efter att ha blivit inspirerade av ETC Bygg.

Ett rörelseförankrat och socialt inriktat bostadsbolag som är ett ett verktyg för hållbar omställning. Det är målet med den nystartade rörelsen Byar & Kvarter.

– Vi blev inspirerade av ETC Bygg och funderade länge på vad mer vi kunde göra. Så kom idén om att bygga Attefallshus och hyra ut dem som lägenheter. De är billiga och lätta att bygga själv, säger Mattias Poulsen, en av grundarna av Byar & Kvarter.

Stort gensvar

Sedan projektet drog igång med ett första möte för ett och ett halvt år sedan har det hela växt till fler samarbeten och dialog med bland andra Egna Hemsfabriken, Chalmers, BRG och andra offentliga, privata och sociala organisationer.

– Gensvaret har varit mycket större än vad vi någonsin förväntade oss.

I oktober bjuder Byar & Kvarter in till ett stort möte i Göteborg där alla som vill hjälpa till att bygga en social bostadsrörelse är välkomna.

– Vår inspiration till det här var ETC Bygg och anledningen till att allt det här drog igång, säger Mattias Poulsen.

ETC Bygg vill inspirera fler att bygga

ETC Bygg är ett byggprojekt för att bygga crowdfundade klimatpositiva hus utan vinstintresse. Bygget av det det första hyreshuset i Västerås just påbörjats efter en crowdfundingkampanj där över 25 miljoner kronor har kommit in från vanliga människor.

– Det är precis det här vi vill med ETC Bygg – visa att det går, att fler sätter igång och bygger, säger Johan Ehrenberg, grundare av ETC Bygg.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.