EKOHUS
I HERRSTORPET

Kan solen försörja hus i Hultsfred?

ETC vill prova att bygga ett gemensamt ekohus-kluster i Herrstorpet, söder om Hultsfred. Målet är att få ihop ett större hyreshus, ett lägre och sen ett antal ETC Torp som tillsammans blir en energigemenskap.
Bild: Kaminsky Arkitektur.

Jag skulle kalla det ett klimatklokt boende, ett kluster av ekohus som gör vardagen enklare som boende.

Johan Ehrenberg

ETC bygger nu en stor solcellspark i Hultsfred, men koncernen består också av fastighetsbolaget ETC Bygg som gärna vill ta detta vidare och bygga en samling hus söder om Hultsfred i det nya området Herrstorpet.

– Målet är att få ihop ett större hyreshus, ett lägre och sen ett antal ETC Torp som tillsammans blir en energigemenskap. Vi har provat liknande lösningar i våra hyreshus i Västerås och bygger ett kvarter i Växjö, så vi vet att det fungerar, säger Johan Ehrenberg.

En situationsplan över Herrstorpet av Kaminsky Arkitektur.

– Herrstorpet är på många sätt ett unikt område med mycket vacker natur och vi tänker att det därför ska kunna vara ett klimatvänligt ekologiskt byggande hela vägen.

– Vi finansierar även hyreshus genom crowdfunding medan våra småhus är något de boende köper själva. Målet är att få ett blandat boende med både eget ägande och gemenskap och samtidigt låga hyror.

Är det det här som kallas ekoby?

– Nej, det kan man inte säga. En ekoby handlar om att skapa arbete, odling och andra gemensamma tjänster och det kräver mycket större område än det vi skissat på i Herrstorpet.

Två av våra hyreshus som vi byggt i Västerås. Foto: Emanuel Hendal.

– Jag skulle kalla det ett klimatklokt boende, ett kluster av ekohus som gör vardagen enklare som boende.

– Än sålänge är det här bara idéer vi diskuterar med kommunens ansvariga, det finns inga beslut och självklart kan det bli andra som vill bygga på området. Men då kanske våra idéer kan inspirera och då har projektarbetet gjort nytta oberoende av vem som till slut bygger i Herrstorpet.

Vill du vara med?

ETC Bygg handlar om att få igång byggande av hyreshus utan vinstjakt, utan miljöförstöring och med lägre hyror. För att finansiera byggprojekten bjuder vi in alla som stöder idén att vara med – vilket därmed skapar ett nytt sätt att spara utanför banksystemet. Du lånar ut pengar till en fast ränta och kan då spara i trygga hus, istället för i spekulationsekonomin.

Håll dig uppdaterad.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få det senaste om våra projekt och annat spännande.

Vi bygger en stor solcellspark i hultsfred

Det här är en jättesatsning som kommer handlar om att göra ren el till många tusen människor. Men det handlar också om att minska utsläpp och göra en bättre framtid för våra barn.