Hoppa till innehåll

Så bygger vi husen

Här kan du läsa hur det går till när vi planerar byggandet av våra hyreshus.

Nyskapande teknik

Tekniken i sig är inte ny, man har byggt hus av trä länge. Passivhusprincipen med låga värmeförluster har använts i vårt land sedan 1700-talet. Det som är nytt är att ett behagligt inomhusklimat skapas med minimal energitillförsel och att solcellerna med lång livslängd tillför mer energi över året än vad som används. Tekniken är enkel och lätt att förstå sig på.

ETC Hyreshus med 4 våningar

ETC Bygg kallar sina hus för plushus, vilket innebär att de strävar efter att inte använda extern uppvärmning och att göra av med ytterst lite energi.

Husbygget använder bergvärme som drivs av egna solceller och innebär en satsning på solel, odling och växthus.

Unikt är att vi också bygger för att de som bor där ska kunna odla. Ettorna har jättestora balkonger, de kan bli självförsörjande på tomater till exempel. Det blir inte bara att bo utan också att leva.

Byggnation av ETC:s skola i Katrineholm.

Fas 1

Vi samlas lokalt i grupper för att kontakta kommuner och andra markägare lokalt om möjlighet till att bygga hyreshus. Du anmäler dig till den lokala gruppen genom att mejla till etcbygg@etc.se (glöm inte ange var du bor). Allt det här arbetet är ideellt och det finns inga krav mer än de du själv vill ställa.

Fas 2

Vi lämnar in markanvisningsansökan där vi får bra förslag från grupperna och andra. Just nu har vi markanvisningsansökan i Västerås och vi har fått förslag i Katrineholm, Eskilstuna och Oskarshamn. Men vi tittar på alla förslag ett efter ett och prioriterar utifrån vilken de möjligheter crowdfundingen ger och det stöd projekten har lokalt från andra än oss själva.

Fas 3

Vi publicerar de bygglösningar och de avtal vi gör med underleverantörer offentligt. Allt vi gör, varje ritning, varje byggerfarenhet, varje avtal kommer publiceras öppet på projektets sajt, eventuella avslag, eventuella kommunala segheter redovisas öppet, all ekonomi är tydlig och allt material redovisat och den som sedan vill göra om samma sak kan bara kopiera alla erfarenheter och all ekonomi rakt av. 

Ritningar och bygghandlingar hittar du här

Bygget av hyreshusen i Västerås

Fas 4

Vi bygger. Tidigare byggen ger oss bra grund för utvärdering av en del specifika lösningar och om vi hittar rätt leverantörer. Vårt mål är att anlita byggare som vill jobba långsiktigt med oss. Samtidigt kommer ETC Bygg ha egna snickare och annan personal för mycket av inredning, eldragning och vattensystemen. Hyresgäster kommer också inbjudas att vara med i slutet av byggprocessen. (Vi inreder utan tapeter och andra mindre miljövänliga material. Vi jobbar med lerfärger i lägenheterna och med öppna träytor.)

Fas 5

Hyresgästerna flyttar in, och vi startar arbetet med boendesamverkan, matodling och annan mötesverksamhet.

Håll dig uppdaterad

På denna sajt kommer vi kontinuerligt berätta nyheter. Mejla gärna frågor till oss. Tipsa gärna om trevliga samarbetspartners.
Och glöm inte anmäla ditt intresse så du kommer med i våra nyhetsbrev.

Johan Ehrenberg håller upp ritning på de klimatpositiva hyreshusen.

Detta är ETC Bygg

  • Grundare och vd: Johan Ehrenberg.
  • Ekonomichef: Tommy Rundqvist.
  • Finansiell rådgivare och styrelsemedlem: Rolf Hansson.
  • Byggare/entreprenör: Fredrik Fagerberg.
  • Arkitekt och energiexpert: Hans Eek.
  • Arkitekt och utvecklare: Joakim Kaminsky och Karin Stenberg på arkitektfirman Kjellgren Kaminsky.