Drömmen
som blev sann

ETC bygger boenden i trä och vi vågar påstå att våra hus är klimatpositiva. De skapar inte utsläpp som förstör vår planet, de gör tvärtom. Skapar ren energi och lagrar koldioxid. Som vi alla borde göra. Det här är drömmen som blev sann.

Vi har visat med exempel, verkliga hus, att det går att bygga klimatklokt, energisnålt och med låga hyror. Vår tanke var att ”kan vi så kan alla byggbolag”.

Från exempel och utmanare till en byggrörelse

Genom exemplets makt blir det sen deras ansvar om de tar det vidare. Men i vårt samhälle fungerar exempel och innovationer tyvärr ofta som något som snarare hotar det bestående och därför bromsas. Att bygga kloka hus har ju mänskligheten kunnat i tusentals år. Ändå är 90 procent av alla nya hus raka motsatsen. Exemplets makt räcker inte. Inte ens när vi skänker kommuner våra ritningar och kontakter, kan allmännyttan agera. Politiken bromsar.

Därför tror vi det här bara kan växa genom att ETC Bygg blir en större byggrörelse, en nationell tillsammans­rörelse som växer och blir starkare för varje hus som skapas. Husen har knappast lämnat någon i branschen oberörd och med tiden har vi till och med nominerats till etablerade priser som Årets Bygge och Bopriset. Vackra är de också, och därför har de varit utställda på Arkitekturmuseet.

Hur stort ska det bli?

Ja det bestämmer du och alla andra som kan vara med och göra detta ännu större.

Du hjälper att skapa allt detta genom att spara med oss. Det finns flera sätt som du kan göra det. Både som privatperson och som företag. Nedan ser du de populäraste.

Ladda ned vår 16 sidiga bilaga. I den kan du läsa om hur allt startade och alla spännande byggprojekt vi har på gång!
Här är fyra enkla sätt du kan spara i våra byggprojekt

Månadsspara i våra hyreshus

Det här är lösningen för dig som vill spara en summa varje månad. Minsta summa är 100 kronor. Sparandet innebär en andel (B-aktie) för varje 10.000 kronor.

Insättningar i andelar

Varje andel (B-aktie) är 10.000 kronor och har en ränta som bestäms i början på varje nytt år.
Från och med 1 januari 2024 är räntan satt till 5,5%.

Spara storskaligt med pantbrev 

För större investerare, för­eningar och företag. De som vill placera flera miljoner kronor har vi en lösning med pantbrev som säkerhet med rörlig ränta utifrån Riksbankens Swestr.

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB, B-aktierna återköps till fast pris när du vill ta ut eller ändra ditt sparande. Avkastningen är 2024 satt till 5,5%. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Det finns alltid risk med ett sådant sparande även om vi anser att hyreshusen är trygga och klimatsäkra.

Så här fungerar sparandet i andelar

Du sparar direkt i ett hus i form av andelar som är B-aktier. Varje andel är 10.000 kronor. När ett hus är byggt och klart, börjar vi spara i hus två. Du kan spara engångsbelopp i andelar eller så kan du månadsspara ihop andelar hos oss. Du har en ränta som fastställs årligen baserad på utvecklingen. (För 2024 är räntan satt till 5,5%.) Räntan räknas från dag ett då din andel betalas in.

Du har 6 månaders uppsägningstid på andelsägandet. Det vill säga vi köper tillbaka din andel till hela ursprungspriset om du behöver använda pengarna till annat.

En andel ger inte företräde till hyreslägenheterna. Vi blandar boende med kommuner och andra för att ge plats till en helhet som skapar ett bra boende för många.