Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2024 är 5,5 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Höghusväggar av halm och trä ska ge mer hållbart byggande

ETC Byggs 12-våningars höghus i Malmö av trä, med isolering av halm, är enligt halmleverantören veterligen världens högsta halmhus. I husfabriken i Hultsfred tillverkas nu väggarna. ”Mig veterligen har ingen annan tidigare gjort det vi nu gör”, säger Fredrik Fagerberg byggchef på ETC Bygg.

Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2024 är 5,5 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Att bygga i trä är bra för klimatet, eftersom koldioxiden som trädet sugit upp under sin livstid lagras in i huset. Samtidigt använder ETC Bygg inte mer trä än nödvändigt. Det är bakgrunden till att ytterväggarna till höghuset som uppförs i Hyllie i Malmö kommer förses med isolering av halm, industriellt pressad av EcoCocon. Halm är ett restmaterial och att använda det i en byggnad är extremt resurssnålt.
– Genom att vi sätter in inköpta halmmoduler i färdiga väggar får vi större kontroll både över leverantörsledet och kostnaderna. På sikt hoppas vi kontrollera hela kedjan själva och även tillverka halmelementen, säger Fredrik Fagerberg, byggchef ETC Bygg.

Om ingen tidigare byggt ett höghus av trä och halm, hur vet ni att det blir bra?
– Man kan kalla det ett experiment. Men halm i väggar är inte alls nytt, det är beprövat. Vi vet att det är ett material som både bär och isolerar. Eftersom halmelementen är tillverkade i en industrialiserad process är det en kontrollerad tillverkning i ett kontrollerat klimat. Det nya är att vi använder materialet i ett höghus.

Anledningen till att halm är så hållbart är enligt Fredrik Fagerberg att det växer upp på ett år och är en restprodukt, vilket gör materialet väldigt klimatsmart.
– Ett träd avverkas först efter kanske 30-40 år. Eftersom vi använder halm går det åt mindre trä och av samma mängd avverkad skog kan det bli till fler hus, vilket är resurseffektivt.
– Till största del består huset utav trä och halm. Vi tror att det är det allra bästa materialvalen ur klimatsynpunkt för höghus.

Processen att sätta upp väggarna med montering, fasadkomplettering och att bygga innerväggar, beräknas vara klara inom ett halvår efter att väggarna levereras från fabriken i Hultsfred till husbygget i Malmö.

Hur kan det ETC Bygg gör påverka byggbranschen?
– Förhoppningsvis blir fler byggbolag i Sverige inspirerade och intresserade av att bygga lika klimatsmart och resurssnålt som oss. Det är vår förhoppning, att inte bara visa att det går, utan att även få andra att följa vårt exempel så att hela byggbranschen ställer om.
– Ju fler hus vi bygger desto fler kommuner får upp ögonen för oss och frågar sig varför de ska acceptera högre klimatavtryck än vad vi visat är möjligt. Det kan leda till att kommunerna höjer sina krav för markanvisningar.