Brandsäkerhet i trähus: Så fungerar det

Fredrik Fagerberg, projektchef på ETC Bygg, förklarar varför hyresgäster som bor i hus av massivt trä inte behöver känna oro för brandsäkerheten.

20 augusti 2023 brann ett flervåningshus av trä i Malmö. Det tog 50 timmar att släcka och Räddningstjänsten uttalade att det var svårsläckt just för att huset var av trä. Betyder det att människor som bor i flervåningshus av trä löper större brandrisk?

– Nej, om huset är byggt i massivt trä ser brandutvecklingen annorlunda ut, svarar Fredrik Fagerberg, projektchef för ETC Bygg.

ETC Bygg har hittills byggt fem hyreshus i biobaserade material, där den bärande stommen består av massivt trä, två i Västerås och tre i Växjö. Även golv, väggar och tak är i trä, liksom trapphusen. Bygge pågår av ett sjätte flervåningshus i Malmö. 

Minimerar brandrisken

I samband med alla dessa byggen har ETC Bygg gjort dynamiska brandberäkningar tillsammans med en brandkonsult som analyserat risk och brandscenario, vilket inneburit att metoden för att minimera brandrisk har anpassats utifrån varje hus förutsättningar. I huset som byggs i Malmö, som blir ett höghus, installeras sprinklers.

– Om huset som brann i Lindängen i Malmö i augusti hade haft sprinklers på vinden eller ett brandvarningssystem hade den upptäckts tidigt och kunnat släckas snabbare, säger Fredrik Fagerberg.

Men han säger att den stora skillnaden mellan olika trähus handlar om hur de byggs. Många hus kallas trähus trots att de inte är byggda i massivt trä och innehåller många andra olika material som gips i innerväggar och andra material i golv och tak. De kan ha luftspalter mellan moduler, som huset som brann i Lindängen i Malmö i augusti. 

– Vid en brand är det mycket som brinner i ytskikt, innan branden når stommen. Har man en sprinkler når branden aldrig stommen.

Om en brand skulle utbryta i ett flervåningshus i massivt trä inträffar en helt annan brandutveckling än den vid Linängen, förklarar Fredrik Fagerberg.

– Det är inte känt exakt hur huset i Lindhagen är byggt, men jag vet att det handlar om ett modulsystem som bland annat innehåller träreglar, glasull och har luftpartier inbyggda i konstruktionen.

Räddningstjänsten konstaterade att branden, som startade på vinden, spred sig neråt i skarvar mellan modulerna.

Massivt trä brinner inte lätt

Fredrik Fagerberg förklarar att massivt trä är svårantändligt. Och om det brinner och blir övertänt brinner det dessutom på ett ganska kontrollerat sätt, det kolar på ytan, då avtar branden. 

– När kolet trillar bort, så småningom, uppstår termiska rörelser och då stiger den varma luften upp och nytt syre kommer in, men det brinner fortfarande kontrollerat och rasar inte plötsligt ihop. Det är möjligt att gå in och släcka. Har du byggt i massivt trä finns mindre risk för sådant som att du får en balk i huvudet eller att vägar rasar.

I ETC:s flervåningshus är dessutom utrymningsvägarnas trappor byggda i trä, anpassade för att stå emot brand så länge som möjligt. Trappstegen i massivt trä är minst tio centimeter tjocka, vilket gör att de står emot brand länge. 

Eftersom det finns en föreställning om att trä är mer brandfarligt än andra material brukar Fredrik Fagerberg någon gång om året göra en demonstration, där han grillar i en barbercue-låda av trä.

– Jag bygger en låda, fyller den med kol och tänder, det blir cirka 800 grader i glöden och du kan fortfarande hålla handen på träet.

Just nu bygger ETC Bygg ett flervåningshus av trä just i Malmö. Ser du en risk att det blir svårare att hitta hyresgäster efter branden i trähuset på Lindängen?

– Det återstår att se, men jag tror inte det. ETC:s hus är så mycket mer än hus. Vi tänker inte bara hållbarhet i det vi bygger utan även runt livet, för att skapa social hållbarhet. Jag upplever att ETC Bygg har en bättre kontakt med våra hyresgäster än jag upplevt i andra fastighetsprojekt. Våra hyresgäster hör av sig ofta till oss om allt möjligt, men hittills har faktiskt ingen hört av sig om frågor som rör brand. Kanske för att vi varit bra på att informera?

Text: Rebecka Bohlin

Spara för framtiden med ETC Bygg

ETC Byggs klimatpositiva hyreshus i trä är möjliggjorda tack vare sparande i husen från crowdfundare. 

Hittills har ETC Bygg färdigställt fem hus. Två i Västerå, tre i Växjö.

I Malmö pågår också ett bygge av ett hyreshus med 10 våningar och 60 lägenheter. Hyreshuset beräknas vara klart runt årskiftet 2024/2025.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg med upp till 5 procent ränta? Läs mer här

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Räntan för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.