Just nu i Malmöhuset: Kan vi hitta ett ännu snyggare golv?
Nu har höghusbygget i Hyllie i Malmö nått sin fulla höjd. Men än återstår mycket arbete innan huset är inflyttningsklart: Rördragningar, fasad, solceller, invändiga ytskikt… ”Vi har just fått en leverans av trä till fasaden”, berättar byggchef Fredrik Fagerberg.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Utanför höghuset som reser sig närmare 40 meter över mark, ligger en trave trä. Det är av furu och ytbehandlat av brandskyddsimpregneringen Burnblock. Redan innan träfasaden monteras har brädorna alltså impregneras av Burnblock, ett brandskydd som appliceras genom högteknologisk utrustning som säkerställer att träet impregneras jämnt och fullständigt för att garantera optimalt skydd. Burnblock är ett flamskyddsmedel som består av 100 naturliga ämnen. Det är både giftfritt och fullständigt biologiskt nedbrytbart. – Vi använder samma typ av impregnering av träfasaden som vi använt i våra hyreshus i Växjö och Västerås här i Malmö, förklarar Fredrik Fagerberg. När fasaden är på plats kommer den att inspekteras och testas med jämna mellanrum för att säkerställa att impregneringen fortfarande håller. Efter ett antal år kommer fasaden att behöva impregneras på nytt.
Räknar klimatavtryck på allt
Bredvid traven av trä till fasaden ligger en annan trave, av metall. Det är de sista infästningarna som ska fästas i hisschakten. De två hissarna till höghuset installeras i detta nu och beräknas vara i drift inom någon vecka. – Vi räknar klimatavtryck på allt. De här metallbalkarna är tillverkade av återvunnen metall. Och hur konstigt det än kan låta är deras klimatavtryck till och med lägre än trä, säger Fredrik Fagerberg.
Ett plus för bygget
Att hissarna kommer i drift inom kort är ett plus för det fortsatta bygget. – Idag vi en rätt långsam bygghiss och ställningar vi klättrar på invändigt. Att kunna transportera material via de ordinarie hissarna kommer att underlätta när vi löpande tar in byggmaterial till husets alla våningar. Just nu dras vatten och avlopp. Sprinkler, el och ventilation kommer också igång inom kort. Därefter ska solceller monteras. En stor del av materialet till höghusbygget är redan beställt och på väg. Men vissa detaljer återstår. De invändiga golven i lägenheterna kommer att bli av ekparkett. Men vilken? I ETC Byggs tidigare projekt har de analyserat klimatavtryck och valt leverantör av golv i lägenheterna utifrån det. Men är det möjligt att hitta ett golv som är lika bra ur miljösynpunkt – men ännu snyggare?
Stämmer dessa värden?
I byggboden tittar Fredrik Fagerberg och kollegorna Moa Paulin, Martin Palm och Martin Johansson på golvprover. De är förtjusta i utseendet på ett ekgolv – men osäkra på om det är det bästa ur klimathänseende. – Den här leverantören ser ju ut att ha sämre värden, men stämmer det? Deras mätningar är på fabriksnivå och säger egentligen ingenting om just detta golv, säger Fredrik Fagerberg. Projektledare Martin Palm får i uppdrag att göra en analys: – Jag ska ta reda på så mycket jag kan. Vi gillar det här golvet. Det är slitstarkt och snyggt. Vi vill visserligen välja det som är snyggast, men visar det sig att det är sämre ur klimatsynpunkt så kommer vi inte att välja det. Klimatavtrycket är alltid viktigast för oss.
I byggboden: Martin Johansson provar hur handtaget till köksluckorna ser ut mot en vit bakgrund.
Kölsluckor får handtag av trä
En rad andra detaljer återstår att spika. Som hur köksluckorna ska öppnas. Ska det vara med knoppar eller handtag? Ett antal andra parametrar ska vägas in, förutom klimatavtryck: Vilka är snyggast, hur slitstarka är de och vilka ligger bäst i pris? – Vi har resonerat fram och tillbaka en tid. Slutsatsen är att handtag är bättre än knoppar i ett hyreshus. Nu har vi just valt ett handtag av trä. Handtaget av metall hade samma klimatavtryck, men vi valde trä för att det är snyggare. Konsekvent utförande i trä, säger Martin Johansson.