Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Just nu i Malmöhuset: Det uppstår problem hela tiden – men vi löser dem

Att bygga ett 12 våningar högt hus på en liten yta innebär ständiga utmaningar. Den här veckan sattes skivor över hål innan rördragning för vatten var klart – det arbetet fick göras om. Projektledare Martin Palm konstaterar att små saker går fel ibland – men ändå ligger bygget i fas.

Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

ETC Bygg:s höghus i biobaserade material i Hyllie i Malmö kommer att bli det högsta huset i världen med väggar av halm när det står klart, viket det förväntas bli i januari 2026.
– Det är klart att det är väldigt mycket att planera och koordinera hela tiden. Bara en sådan sak som att vi är många som jobbar samtidigt och vi har två vanliga hissar plus en bygghiss på utsidan att samsas om, konstaterar Martin Palm.

Läkt sätts upp innan fasaden

Just nu pågår framför allt förberedelser för att sätta upp träfasaden. De förberedelserna består i att sätta läkt för att skapa en luftspalt innanför fasaden.
– En luftspalt är viktig, så att luften roterar och du inte får stående fukt, förklarar Martin.
För att sätta läkt och fasad behövs byggställningar, vilket innebär en avsevärd kostnad, och ställningarna står kvar cirka en månad till.
– Vi räknar med att vara klara med fasaden under den tiden och även börja med solcellsmontage, efter midsommar.
Solcellerna hamnar på tak, balkongräcken och hela den södra fasaden.
– När vi satt träfasaden på tre av husets sidor börjar vi med solcellsfasaden på södersidan. Vi har just fått slutgiltiga ritningar på den som ska synkas med Räddningstjänsten.

Invändiga rördragningar, innan golv kan läggas i lägenheterna.

Martin Palm konstaterar att förutom själva bygget är det många möten för att koordinera vem som gör vad och när och vilka inköp som behöver göras så att leveranser kommer i rätt tid.
– Vi jobbar på en begränsad yta, så planering är A och O. I förra veckan behövde vi stänga av allt vattnet på bygget för att koppla in stick för att kunna kapacitetpröva sprinkler och då måste alla veta när det sker. Mycket handlar om information, vem behöver veta vad och när.

Håller ni tidsplanen, får ni huset klart i tid?
– Ja, det går bra, alla jobbar på med gott humör.

Men allt går inte som på räls hela tiden?
– Nej, det är klart. Små saker går fel hela tiden, så är det på ett stort bygge. Det senaste den här veckan var att bygglaget satte skivor för hålen där vattenrören dras innan all rördragning var klar. Då får vi göra om och göra rätt.

ETC Byggs projektledare Martin Palm.

Inför midsommar och därefter semestertider är det enligt Martin Palm extra mycket som behöver planeras.
– Bygget kommer att vara igång hela sommaren, trots att många har semester. Ett bygglag finns alltid på plats, och då behöver vi planera för att saker görs i rätt ordning så att till exempel alla installationer av el, vatten och avlopp är klara och godkända innan vi sätter igen schakten.

Stort intresse från olika håll

Samtidigt som bygget pågår görs en hel del informationsarbete.
– Vi märker att det är väldigt många som är intresserade av vi gör, den klimatsmarta grunden, basaltarmeringen vi är först i Sverige med, ytterväggarna av industripressad halm, solceller, vårt plus-energi-tänk, finansieringen genom crowdfunding… Vi ser ett stort intresse både från byggbranschen, människor som vill bo i huset när det är klart och människor som är intresserade av våra lösningar för att de kanske planerar att bygga ett eget hus och vill veta mer om att vi kan tillverka utfackningsväggar av trä och industripressad halm åt andra, i ETC Byggentreprenads ekohusfabrik i Hultsfred.
Vid den senaste visningen av huset för någon vecka sedan kom mer än 70 personer.
– Det säger ju något om hur stort intresset är, vilket vi tycker är väldigt roligt!

Drygt 70 personer kom på senaste studiebesöket, då byggchef Fredrik Fagerberg berättade om hur huset byggs och varför klimatet alltid viktigast när material och byggmetoder väljs.