Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

ETC Bygg planerar växtlighet runt Malmöhuset: Kanske ett persikoträd?

Blir det ett persikoträd? Hur många buskar av minikiwi – och var placerar vi timjan och andra kryddväxter? Nu har ETC Odlas trädgårdsmästare Elin Starck besökt det pågående höghusbygget i Malmö för att planera växtligheten runt huset.

Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Markytan som ingår i ETC Byggs tomt runt huset i Hyllie i Malmö är begränsad till några få meter. Men det hindrar inte Elin Starck från att planera planteringar av så mycket ätbart som möjligt här. Och det är mer än tomtstorleken att ta hänsyn till.
Efter att ha rört sig runt huset och analyserat förutsättningarna i de olika vädersträcken och även dubbelkollat tomtgränsen mot ritning, tillsammans byggchef Fredrik Fagerberg, sätter sig Elin Starck på södersidan av husbygget och skissar på växtval.
– När jag planerar vad som ska planteras var, måste jag utgå ifrån platsen och ta hänsyn till faktorer som skugga, blåst och stekande sol. Men dessutom handlar det om att tänka till om funktion och syfte med planteringarna.
– Träd, buskar och perenner gör nytta för livsmiljön, de ger skugga, sänker temperaturen ger renare luft och så vidare. Men växter skapar dessutom en känsla av trygghet och kan påverka socialt umgänge, eftersom miljön är vacker och man vill slå sig ner och umgås, förklarar Elin.

Att tomtytan här är begränsad, vilken utmaning är det?
– Det är svårare, då måste man koka ner rejält vad man är ute efter på en plats och verkligen hitta växter som funkar på platsen så att de inte till exempel växer in i fasaden. Har man bara plats för ett träd blir det viktigt vilket träd, och att det är fint i hela säsongen och inte bara en vecka.
Ambitionen är att så mycket som möjligt av det som planteras ska vara ätbart. Kryddväxter, bärbuskar och fruktträd.
– Men ett vanligt fruktträd blir över tid fem meter brett, den ytan har vi inte här, så jag behöver tänka framåt, göra vissa kompromisser och kanske blir det även någon prydnadsapel. Men det finns ett hörn med lite mer yta, där tänker jag att ett persikoträd kan få plats.

Fredrik Fagerberg och Elin Starck diskuterar förutsättningar för odling runt huset i relation till tomtgränsen enligt ritning.

En annan faktor att ta hänsyn till är skötsel.
– Ett hyreshus ska vara hyfsat självgående, där behövs robusta växter som täcker ytan och tål torkperioder. Sätter du en kvävefixerande buske som havtorn behöver du veta att den sprider sig via rotskott, så den bör planteras på en yta där den inte kan ta över och kväva annat.
– Det finns många växter som är oerhört krävande, sådant undviker jag vid ett hyreshus. Med det sagt finns det många ätbara växter som är tåliga, som blåbärstry, vinbär, smultron, kryddväxter och mycket annat.

Växtlighet i städer, hur viktigt är det?
– Superviktigt! Det finns mycket forskning och kunskap om hur pass viktigt det är. Växter renar både luft och vatten. Det skapar biologisk mångfald och skapar bryggor mellan grönområden, vilket är livsavgörande för både människor och småkryp.

Elin Starck har slagit sig ner framför husets fasad i söderläge. Hela denna fasaden kommer att täckas av solceller, så här är utmaningen att ingen växtlighet får skugga instrålningen till solpanelerna.