Byggchefen: ”Vi är stolta över att kunna använda träull i golven”
Golvreglar av plywood? ”Omöjligt! Det finns inte på marknaden än.” Men efter påtryckningar från ETC Bygg och andra aktörer finns nu produkten ute. Byggchef Fredrik Fagerberg: ”Vi är antagligen först i världen med att bygga upp golven med reglar av plywood i kombination med träull för att fylla upp.”
Fredrik Fagerberg visar hur golven i hyreshusbygget byggs upp.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
I tidigare hyreshus som ETC Bygg uppfört, har grus använts i golven mellan våningarna. Men nu i Malmö fylls golven istället med träull. – Vi har arbetat med akustikingenjörer för att hitta en ny lösning, som både ger bra ljuddämpning mellan lägenheter och de bästa materialen ur klimatsynpunkt, förklarar Fredrik Fagerberg. Han visar runt i den pågående byggnationen och pekar ut de olika lager som utgör det tekniskt avancerade golvsystemet.
Återvunnet sågspån
På de lägre våningsplanen är reglarna satta och träullen insprutad och täckt av spånskivor. Men närmast ytterväggarna syns fortfarande de material som ligger i de olika golvlagen. – Det som gör det här speciellt är att vi fyller upp mellanrummet i golvet med träfiber istället för traditionell stenull. Träullen är ett miljövänligt alternativ, tillverkat av återvunnet sågspån, berättar Fagerberg. Golvet byggs upp lager för lager. Först placeras reglarna ut, och de vilar inte direkt på bjälklaget utan står på små gummikuddar och plastfötter. Konstruktionen gör att golvet ”svävar” en aning, vilket skapar en effektiv ljudisolering mot våningen under. Fredrik hukar sig ner och visar fästena som håller upp reglarna: – De här plastfötterna är egentligen justerbara, vilket behövs i vanliga byggprojekt där underlaget kan vara ojämnt. Men här är toleranserna så exakta att vi inte behöver justera något. Vi använder ändå systemet för att dämpa ljudet.
Golvlager byggs upp med träull och reglar av plywood som vilar på sviktande fundament – bra för akustiken.
Ovanpå reglarna läggs ett tjockt träskikt som fungerar som bärande skiva, och ovanpå det sprutas den lösa träullen in. Därefter kommer ytterligare två skivor i ett material som kallas Recoma – ett skivmaterial tillverkat av återvunna förpackningar. Fredrik och platschef Rimas Taryvadas hoppar på golvet som byggts upp och konstrar att de känner sig nöjda. – Recoma tillför vikt, vilket är avgörande för att dämpa lågfrekvent ljud. Det är gjort av förpackningar som människor har sorterat och återvunnit – vilket känns extra bra, säger Fagerberg. Sist läggs ett parkettgolv ovanpå detta.
Om detta är bra för miljön och ger bra akustik, varför är det så få som använder den här lösningen med träull? – Det handlar mycket om tradition. Många är vana vid att bygga med sten, grus och betong mellan våningarna. Och så krävs ett särskilt brandgodkännande för hela konstruktionen, vilket vi har tagit fram, förklarar Fagerberg.
Plan tre. Reglar skruvas fast i detta nu. När ett våningsplan är fullt reglat sprutas träullen in, för att sedan täckas av spånskivor, skivor av återvunna förpackningar och parkett som ytskikt.
Vi rör oss uppåt i huset. På plan tre arbetar två hantverkare med att skruva fast reglarna. Mellan dem är sprinklers redan monterade. Samtidigt arbetar rörmokare och elektriker med rördragningar, som snart är färdiga. Ytterligare ett team arbetar utvändigt, med fasaden. – Idag är vi 18 personer här, vissa perioder är vi 25-30 personer samtidigt. Jag skulle säga att vi är ett otroligt bra team! Och hittills har alla underleverantörer gjort ett riktigt bra jobb, inga problem, sammanfattar Rimas Taryvadas.