Snart är det dags för inflyttning i Västerås

Det börjar närma sig inflyttning i våra klimatsmarta hyreshus i Västerås.

I slutet av mars bjöd ETC Byggs grundare och vd Johan Ehrenberg därför in till ett första möte med de blivande hyresgästerna. Via Zoom fick de möjlighet att träffas och ställa frågor kring sitt kommande boende och dessutom hänga med på en digital rundvandring i husen.

Coronapandemin gör oss inte bara sjuka. Den lyckas sätta käppar i hjulen på nästan allting i vår vardag. Bland annat har byggnationen av våra klimatsmarta hyreshus i Västerås försenats or­ dentligt till följd av pandemin. Nu är det mesta på plats och det känns skönt att kunna sikta framåt mot den stundande inflyttning som väntar allde­ les runt hörnet.

– Utöver coronarelaterade förseningar har det även utkämpats en del byråkratiska fighter som gjort att vi förlorat tid. Dessutom har vi varit tvungna att säga upp ett antal byggföretag som inte velat sluta kollektivavtal med sina medarbe­ tare, vilket självklart varit ett krav från vår sida, berättade Johan Ehrenberg som inledde mötet med att be om ursäkt för att bygget försenats.


Ett klimatvänligt kök från finska Puustelli med fantastisk finish och hela 30 års garanti
på stommarna i biokomposit.

En digital rundvandring ledd av hyresgästerna

Eftersom det har varit förbjudet att besöka bygg­ platsen var de blivande hyresgästerna förstås nyfikna på att få bekanta sig med husen och ta en närmare titt på lägenheterna och de många inredningsdetaljerna. Därför fanns filmaren Ema­ nuel Hendal på plats i Västerås under mötet. Med kameran i högsta hugg bjöd han på en digital

undvandring ledd av hyresgästerna själva som fick komma med önskemål kring vad de ville se.

De fick bland annat titta in i badrummen, kliva ut på de stora balkongerna, gå i trapporna och bekanta sig med den imponerande ventilations­ anläggningen högst upp i huset. De fick också en närmare titt på det rymliga cykelrummet med gott om plats för att laga en punka och ge sin cykel lite extra kärlek.

Hyr solceller som producerar din el

Emanuel dröjde sig kvar en stund i köken som har inredning från Puustelli. Det är en finsk kökstillver­kare och den enda på marknaden som levererar ett klimatvänligt kök med fantastisk finish och hela 30 års garanti på stommarna i biokomposit.

Johan Ehrenberg passade också på att berätta om det fina med att ha ett gemensamt elabonne­ mang istället för att varje hyresgäst har ett eget. Det betyder att man delar på nätavgiften och betalar sin del av elen genom en hyra till ETC El som äger solcellerna och producerar den el som huset förbrukar.

– Solcellsanläggningarna som finns på taket, balkongerna och ute på gården hjälper oss att spara både pengar och energi. Att hyra solceller kan innebära en besparing på flera tusenlappar per lägenhet. Den el som inte används av husets hyresgäster levereras till andra konsumenter vilket gör oss till en producent av el.

Fri tillgång till två elbilar under första halvåret

Under det första halvåret får hyresgästerna i Västerås fri tillgång till två elbilar – en Tesla och en begagnad skåpbil från Nissan. Den senare är

perfekt när man som nyinflyttad kanske har lite mer frakter än vanligt.

– Tanken är att vi ska testa hur behovet av en bilpool ser ut. Målsättningen är att våra hyres­ gäster ska klara sig utan en egen bil, men vi vill förstås säkerställa att det fungerar i praktiken, säger Johan Ehrenberg.

I cykelrummet planeras det för ett gemensamt verktygsskåp fyllt med sådant som behövs lite då och då, men som man nödvändigtvis inte behöver äga själv.


Lägenheterna är rymliga
med stora fina väggar i trä.

Gå ihop och starta arbetet med boendesamverkan

Kombinationen av hållbarhetsprofil, finurliga funktioner och det fina läget alldeles intill Mä­ laren är sådant som gör husen i Västerås unika. När alla hyresgäster är på plats kommer ETC:s trädgårdsmästare att titta förbi för att dela med

sig av sina idéer och bjuda på planteringsråd, både för de generösa balkonglådorna och ge­ mensamhetsytorna på gården. Alla hyresgäster kommer även att få två hinkar med bokashi som garanterat sätter fart på odlingarna.

I rollen som hyresvärd uppmanade Johan Eh­ renberg hyresgästerna att bilda en hyresförening. Det underlättar för medlemmarna att gå ihop och starta upp arbetet med boendesamverkan, men också att sprida det gemensamma kunnandet. Någon som har koll på tekniken och gillar att hjälpa till kanske är intresserad av ett mer aktivt boende och att ta på sig rollen som portvakt.

– Själva poängen med våra hyreshus i Västerås är att vi tillsammans ska kunna åstadkomma sådant som man normalt inte gör i ett hyreshus. Vi vill ge de boende förutsättningar att kunna utveckla sitt boende till någonting bättre.

TEXT: Katarina Brandt

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.