Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

Så isolerar vi med klimatsnälla material – och satsar på elcyklar

Byggandet av ETC Byggs två första hyreshus i Västerås pågår för fullt. Just nu förbereder vi för att isolera husen med klimatvänlig träull.

ETC Bygg är ett klimatprojekt där hyreshus byggs helt i trä med solceller på taket, där målet är att skapa ett blandat och klimatsmart boende för alla åldrar.Tusentals personer har lånat ut pengar för att projektet ska bli möjligt.

Just nu förbereds för att börja isolera husen med träull. I träullen, som är ett klimatsnällt och brandsäkert material, lagras nämligen koldioxid istället för att nya utsläpp skapas som med traditionell isolering av stenull.

I hyrehusen testar vi också nya klimatsnälla brandskyddsmaterial istället för vanliga gipsväggar, material som aldrig tidigare har använts i Sverige och därför måste genomgå brandskyddstestning innan de får användas.

Nytt sätt att ljudisolera

Dessutom används träull och sandgrus för att se till att lägenheterna blir ordentligt ljudisolerade, något som är unikt för byggen av trähus i Sverige.

Reglerna för vilka ljudnivåer som tillåts i bostäder är hårdare i Sverige än i de flesta andra europeiska länder, berättar Fredrik Fagerberg, byggare och utvecklare av trähusen.

– Andra massivträprojekt har varit livrädda för ljud och man har inte utnyttjat massivträets fulla potential som ljudisolering.

Satsar på cyklar

I cykelstaden Västerås kommer ett av av de två husen vara utrustat med ett cykelrum med laddplatser för elcyklar, och även utanför husen kommer det finnas både cykelställ och laddplatser. Elen kommer förstås från de solceller som husen är utrustade med.

– Det kommer finnas nästan 100 cykelplatser, säger Fredrik Fagerberg.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg?

Husen i Västerås och i ETC kommande byggen (nästa på tur är Växjö) finansieras genom att tusentals människor sparar i dem. Det här är människor från hela Sverige som köper andelar i form av B-aktier och har två procent i ränta på det sparandet. När den som sparar vill ta ut de sparade pengarna köper ETC Bygg tillbaka andelen till samma pris.

Det är alltså inte spekulation, det är att spara direkt i hus.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg? Läs mer och ansök här!

Läs vidare

 • Grunden är klar för ETC Bygg i Växjö
  I Växjö håller ETC Bygg på att skapa tre hyreshus. Det första spadtaget togs i höstas. Sedan dess har vi hållt på med markförbereding – och nu är grunden för de första husen klara. Nästa steg är att resa väggar och […]
 • Snart är det dags för inflyttning i Västerås
  Det börjar närma sig inflyttning i våra klimatsmarta hyreshus i Västerås. I slutet av mars bjöd ETC Byggs grundare och vd Johan Ehrenberg därför in till ett första möte med de blivande hyresgästerna. Via Zoom fick de möjlighet att träffas och […]
 • Sista chansen att få en lägenhet hos ETC Bygg i Västerås
  Vill du bo i framtidens boende? Nu är sista chansen att ansöka till ETC Byggs bostadskö för hyreshusen i Västerås.
 • Känslan av trä sitter i väggarna
  Visst går det att bygga klimatpositivt. I ETC Byggs hyreshus i Västerås, möjliggjorda genom crowdfunding, har vi valt att bygga upp ytterväggarna på ett sätt som påminner en hel del om hur vi människor bör klä oss för att ge kroppen skydd mot kyla, väta […]
 • Hyrorna för ETC Byggs hus i Västerås är färdigförhandlade
  Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är vi på ETC Bygg glada att meddela att är hyrorna nu är satta för de lägenheter som ETC Bygg håller på att färdigställa i Västerås. Här kan du ladda ner avtalet med Hyresgästföreningen. Ni som står […]
 • ETC bygger ett helt ekokvarter i Kumla
  Så här kommer det se ut på Hällabrottet i Kumla om något år. ETC Bygg har vunnit markanvisning för ett helt kvarter av riktigt fina ekohus i ett och ett halvt plan. Här ryms faktiskt hela 120 personer, det blir 40 […]

En kommentar till “Så isolerar vi med klimatsnälla material – och satsar på elcyklar

 1. Jag åkte förbi för några veckor sedan, då var husen fortfarande inte klara och ETC-skyltarna nerdragna. Har det hänt något med bygget så det stannat av?
  Hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *