Så isolerar vi med klimatsnälla material – och satsar på elcyklar

Byggandet av ETC Byggs två första hyreshus i Västerås pågår för fullt. Just nu förbereder vi för att isolera husen med klimatvänlig träull.

Byggandet av ETC Byggs två första hyreshus i Västerås pågår för fullt. Just nu förbereder vi för att isolera husen med klimatvänlig träull.

ETC Bygg är ett klimatprojekt där hyreshus byggs helt i trä med solceller på taket, där målet är att skapa ett blandat och klimatsmart boende för alla åldrar.Tusentals personer har lånat ut pengar för att projektet ska bli möjligt.

Just nu förbereds för att börja isolera husen med träull. I träullen, som är ett klimatsnällt och brandsäkert material, lagras nämligen koldioxid istället för att nya utsläpp skapas som med traditionell isolering av stenull.

I hyrehusen testar vi också nya klimatsnälla brandskyddsmaterial istället för vanliga gipsväggar, material som aldrig tidigare har använts i Sverige och därför måste genomgå brandskyddstestning innan de får användas.

Nytt sätt att ljudisolera

Dessutom används träull och sandgrus för att se till att lägenheterna blir ordentligt ljudisolerade, något som är unikt för byggen av trähus i Sverige.

Reglerna för vilka ljudnivåer som tillåts i bostäder är hårdare i Sverige än i de flesta andra europeiska länder, berättar Fredrik Fagerberg, byggare och utvecklare av trähusen.

– Andra massivträprojekt har varit livrädda för ljud och man har inte utnyttjat massivträets fulla potential som ljudisolering.

Satsar på cyklar

I cykelstaden Västerås kommer ett av av de två husen vara utrustat med ett cykelrum med laddplatser för elcyklar, och även utanför husen kommer det finnas både cykelställ och laddplatser. Elen kommer förstås från de solceller som husen är utrustade med.

– Det kommer finnas nästan 100 cykelplatser, säger Fredrik Fagerberg.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg?

Husen i Västerås och i ETC kommande byggen (nästa på tur är Växjö) finansieras genom att tusentals människor sparar i dem. Det här är människor från hela Sverige som köper andelar i form av B-aktier och har två procent i ränta på det sparandet. När den som sparar vill ta ut de sparade pengarna köper ETC Bygg tillbaka andelen till samma pris.

Det är alltså inte spekulation, det är att spara direkt i hus.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg? Läs mer och ansök här!

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.