Om ETC Byggs underleverantörer och arbetsmiljö

Att bygga hus är ett stort projekt där väldigt många blir inblandade och där regelverk styr den mesta verksamheten.

ETC Bygg är ett ju ett nytt fastighetsbolag, vi har inflyttning 1 juni i våra första hus i Västerås och halva idén med projektet är att bit för bit bygga upp en egen organisation som kan ta sig an flera parallella byggen samtidigt.

Men i Västerås började vi från noll och har parallellt med fastighetsbolaget ETC Bygg jobbat med många underleverantörer.

Ett bolag för rördragning, ett annat för el, ett tredje som gräver och gjuter och så vidare.

Ett särskilt bolag levererar byggställning och bygghissar, ett annat levererar larmsystem och personalliggare (som är digitala).

En byggarbetsplats är ju en arbetsmiljö som är såpass allvarlig att allt insluts med staket och besökare kan inte komma utan särskilda inpasseringar och säkerhetsutrustning.

Det krävs arbetsledning på bygget hela tiden och ständig kontroll av vad som görs och hur det görs.

Men ibland kan det bli fel trots goda intentioner.

I april förra året fick byggarbetsplatsen inspektion av Arbetsmiljöverket och de hittade flera brister i byggställningen runt ett av husen. Entreprenören hade inte satt upp rätt skyddsräcken mot huset, så det fanns fallrisk.

Det här åtgärdades omgående men det ska hursomhelst inte behöva ske.

Vid inspektionen fick man också kritik för att Arbetsmiljöplanen (som är digital) inte var tryckt och fanns tillgänglig att läsa för alla anställda.

Det här är extra viktigt då en arbetsplats som vår i Västerås har många nya som kommer till beroende på vilken fas i bygget vi är.

Dessutom har Corona gjort att många underleverantörer blivit sjuka och ersättare har fått komma in vilket ökar risken för problem om inte alla är bra informerade.

Nu är detta åtgärdat, men problemet borde inte behöva uppstå.

Att få anmärkningar vid inspektion är inte ovanligt, det är ett bra sätt att hålla byggarbetsplatser mer säkra och det viktiga är att man åtgärdar brister omgående.

Men efter det finns också ett byråkratiskt arbete, rapporter ska inlämnas med svar på myndighetens anmärkningar.

Här har vår entreprenör brustit.

Pappersarbetet är gjort försent och verket gav därför bygget böter på totalt 55 000 kr.

Det här är en kostnad som ETC Bygg inte har betalat, utan entreprenören direkt. (Det drabbar alltså inte de som sparar i våra hyreshus). Men det är ju onödigt att det överhuvudtaget sker.

Och vi har förstärkt organisationen för att själva kunna kontrollera så det inte händer igen.

Misstag går att rätta men de reser också en del större frågor om hur man ska bygga upp en organisation runt byggen av alla de hyreshus vi är på väg att skapa. (just nu har vi ju totalt 200 lägenheter vi jobbar med i olika faser.).

Ett litet byggbolag kan inte anställa all den personal man behöver. Det roligaste vore förstås att ha en egen industri där husen byggs i sektioner  med heltidsanställd personal och som sen sätts upp på kort tid med extra många på plats. Men det blir orimligt dyrt när man är liten. Om ett litet bolag har exempelvis egna elektriker så kommer de sakna jobb stora delar av året då varje hus bara är en månads arbete. Så det handlar om volymen för att få en större egen organisation.

Det är ditåt vi siktar med våra olika typhus (speciellt de mindre husen), men det kommer ta tid innan det blir verklighet. Fram till dess blir det alltid många underleverantörer och eftersom det är stor brist på byggare blir det också många bolag som inte är svenska. Sverige är ju med i EU och vi ser inget problem med att jobba med olika nationaliteter, det stora problemet är inte personalen utan organisationen, bolagen, ägarna i sig.

Hur ska man veta att bolag som hjälper till med arbetet är schysst?

Byggbranschen är ju ökänd för fusk, svartarbeten, skattesmitning och usla villkor för en del.

ETC Bygg har anlitat tredjepartsföretag som granskar våra underleverantörer så gott det går vad gäller skatt, ägande, utdelning, bonus, löner och så vidare. Granskningar görs vid varje bygge (det skiljer sig ju åt mellan städerna vem man jobbar med lokalt). Vid varning om tveksamheter så åtgärdar vi det vi kan eller avbryter samarbetet omgående.

Vi har avslutat samarbetet med flera underleverantörer som inte kunnat ge klara besked om villkoren för personal och vi har avslutat med andra för att de inte vill acceptera kollektivavtal med Byggnads som grund för arbetet.

Andra bolag har åtgärdat problem snabbt så vi kunnat fortsätta.

Det här innebär fördyringar för oss (att snabbt byta en leverantör innebär att den som ersätter på kort tid kastas in i projektet och då ofta blir dyrare) men vi tycker de är värda att ta då vi på sikt räknar med att få ihop ett gäng bolag som tillsammans med oss kan bygga många klimatsmarta hus effektivt.

Just nu gäller följande underleverantörer till vår totalentrepenör som heter ETC Byggentreprenad.

Västerås rörtjänst aktiebolag
Ventpartner i Västmanland AB
Renta AB
Jimmy Golvläggeri
AFREL AB
Mälargolv AB
Erik&Fredrik automation AB
Nordic Safety Solutions AB
ALT Hiss Stockholm AB
Stockholm Bergsprängning AB
M4 gruppen Aktiebolag
RVLT Plåt & Bygg AB
LS Tak Sverige AB
Riscomp Jardinjären AB
Propio Wood AB
Strömbro building workshop AB
Brandskyddslaget AB
Måns Malmborg Arkitektur & Bygg AB
Kjellgren Kaminsky Architecture Aktiebolag
Byggkonstruktioner i Västerås AB
BEAB Elkonsulter AB
IKB Inneklimatbyrån Aktiebolag
U-Shakt AB
UAB ”Top grupė”
Zakład Remontowo-Budowlany Tomasz Ryba
 Light-Trade Krzysztof Ryba
Maksymilian Ryba
Bartłomiej Orzechowski
MD Home  Marcin Domagała
Marjusz Radkowiak – Mańko Bud
Usługi Remontowo-Budowlane Grzegorz Pędzisz

Arbetsmiljö är en en oerhört viktig fråga för byggen. Det är ett farligt jobb och det sker olyckor. Bra arbetsmiljömedvetenhet kan minska problemen rejält.

Så självklart ska vi fortsätta jobba med det.

Och självklart ska vi granska underleverantörerna så gott vi kan, inte bara titta på offererat pris.

Men det är också viktigt att komma ihåg att det finns oerhört många schyssta små bolag med duktiga snickare, elektriker och rörmokare, branschen har dåligt rykte men de allra flesta är ordentliga hantverkare.

Det gäller bara att få till ett bra samarbete med insyn hela vägen.

Johan Ehrenberg, grundare ETC Bygg

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.