Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs senare.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Känslan av trä sitter i väggarna

Visst går det att bygga klimatpositivt. I ETC Byggs hyreshus i Västerås, möjliggjorda genom crowdfunding, har vi valt att bygga upp ytterväggarna på ett sätt som påminner en hel del om hur vi människor bör klä oss för att ge kroppen skydd mot kyla, väta och vind. 

Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs senare.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Du har säkert hört talas om lager-på-lager principen. Den innebär att man klär sig i flera skikt som andas och samverkar för att leda bort fukt från kroppen och se till att vi håller oss varma. 

Ytterväggarna i våra hyreshus är också uppbyggda av skikt bestående av olika klimatsmarta träbaserade material. Det är dels den 120 – 160 millimeter tjocka massivträskivan som är en del av husets stomme, men också en 40 millimeter hård träullsskiva och träfiberisolering i lösull som sprutas i väggarna. Sist, men inte minst, avslutas väggen utåt av den snygga fasaden i värmebehandlad furu, ThermoWood, som vi strax ska berätta mer om. 

Men först lite mer om fördelarna med väggar som rakt igenom är tillverkade av trä. Eftersom trä är ett levande material som andas, kommer det att ge ett riktigt skönt och hälsosamt inomhusklimat. Trä kan nämligen bidra till att reglera luftfuktigheten som ändras i takt med växlande årstider och väderförhållanden. Materialet har dessutom en bra isolerande förmåga tack vare sin luftiga struktur. Det gör att trä inte leder bort värme lika lätt som vissa andra material. Träväggarna påverkar även rummets akustik och ger en skön och ombonad känsla. 

– När man börjar jobba med trähus blir man faktiskt förbluffad över varför vi inte gjort det seriöst förr. Det är sådana enorma fördelar i boendekvalitén att de flesta övertygas direkt bara genom att få sova i massiva trähus, säger Johan Ehrenberg som själv jobbat med trähus privat i trettio år.

Att värmebehandla virke

Ytterst på våra hus sitter en klimatsmart och underhållsfri fasad av värmebehandlad furu, så kallad ThermoWood. Att värmebehandla trä är en ren och ekologisk process där det enda som tillförs är värme och vattenånga. Resultatet är en naturlig produkt, fri från kemikalier, som är helt kretsloppsanpassad eftersom träet går att återbruka, återvinna och bränna utan några negativa effekter på miljön. Kort sagt, en produkt som går helt i linje med hur vi vill ha det. 

– Att vi envist stoppar in trä överallt där vi kan handlar förstås i grunden om klimatfrågan, säger Johan Ehrenberg. Bostadsbyggandet står för en mycket stor del av Sveriges klimatutsläpp. Trähus är enklaste lösningen för att minska det direkt. Och sen lagrar det ju CO2 i trästommen och isoleringen under hundra år minst.

Att värmebehandla virke är inte något nytt. Man kände till och använde sig av metoden redan under vikingatiden då virke till pålar i bryggor brändes för att det skulle hålla längre. I dag värmebehandlas virke genom att det placeras i en ugn och värms upp till +180 – 220° C. Det gör att träets kemiska struktur förändras och med det också virkets egenskaper. Bland annat får virke som värmebehandlats ökad formstabilitet, hög motståndskraft mot röta och svamp och en ännu bättre isoleringsförmåga.

Värmebehandlingen gör virket genomfärgat i en gyllenbrun färg. Eftersom vi har valt att inte behandla fasaden kommer solens UV-strålar med tiden göra så att den får en vacker, silvergrå nyans. Vi har däremot låtit brandskyddsimpregnera virket med Burnblock som är en 100 procent naturlig och 100 procent biologiskt nedbrytbar produkt.

– Vi valde en värmebehandlad fasad eftersom den är underhållsfri och har en lång livslängd i förhållande till sitt klimatavtryck. Sedan är den ju väldigt snygg också och vi gillar att fasaden signalerar att det är trähus som vi byggt, säger Fredrik Fagerberg, byggare och utvecklare av trähuse

Fakta om värmebehandlat trä

Den naturliga beständigheten för olika träslag finns angiven i standarden EN 350-1 där träslagen delas in i fem klasser från ”mycket beständig” till ”ej beständig”. ThermoWood av furu hamnar i klass 2 som är den näst högst klassen. I den högsta klassen finns endast tropiska träslag som teak, iroko och robinia.

TEXT KATARINA BRANDT