Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

ETC bygger hyreshus i Västerås

Modell av ETC Byggs passivhus

ETC Bygg satsar på klimatsmarta hyreshus utan vinstjakt och med låga hyror. Nu står det klart att företaget har anvisats mark i Västerås – trots stenhård konkurrens från andra byggherrar.

– Såväl allmänheten som kommunledningen är väldigt intresserade av konceptet, säger arkitekten Hans Eek.

Aldrig tidigare har Västerås stad mötts av ett så stort intresse från byggherrar vid en markanvisning.

Hela 35 byggherrar ville vara med och bygga 300 lägenheter i Öster Mälarstrands fjärde etapp: Parkstaden, ett område som ligger mellan Notuddsparken och Öster Mälarstrands allé.

– Det var ett rekordstort intresse från marknaden. Vi fick in 35 intresseanmälningar och 33 av dem klarade grundkraven, som bland annat är att man jobbar kring social hållbarhet och transportfrågor, säger Magnus Edström, fastighetsnämndens ordförande i Västerås.

Energisnåla hus

En anledning till att ETC Byggs hyreshus är så klimateffektiva är att de är så kallade passivhus. De kräver knappt någon extern uppvärmning alls och gör av med ytterst lite energi. Arkitekten Hans Eek förklarar:

– I fråga om uppvärmning så tittar man på energiförluster och energitillskott. Den ingående friska luften som man ska andas i lägenheten behöver värmas upp. Men innan man tar in den passerar den genom en värmeväxlare, där den utgående luften värmer upp den ingående.

På så vis får man tillbaka 85–90 procent av värmen. De återstående 10–15 procenten värms upp av ett litet element i luftslussen.

– Jag brukar illustrera hur lite det handlar om genom följande exempel: för att värma upp ett vardagsrum i dessa hus, då det är 20 grader kallt ute, krävs sex värmeljus, säger Hans Eek.

Träd lagrar koldioxid

För att värmen ska hållas kvar i trähusen förses väggarna med tjock isolering samt väldigt täta fönster och dörröppningar, förklarar han.

En annan klimatfördel med trähusen är att de är byggda i just trä.

– Träd suger åt sig koldioxid som lagras i stammen när de växer. Genom att ta till vara materialet sprids inte den koldioxiden vidare ut i atmosfären. Dessutom används varken betong, cement eller stål i byggandet av dessa hus. Det är annars material som omsätter mycket fossil energi under tillverkningsprocessen, säger Hans Eek.

Läs vidare

 • Hyrorna för ETC Byggs hus i Västerås är färdigförhandlade
  Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är vi på ETC Bygg glada att meddela att är hyrorna nu är satta för de lägenheter som ETC Bygg håller på att färdigställa i Västerås. Här kan du ladda ner avtalet med Hyresgästföreningen. Ni som står […]
 • ETC bygger ett helt ekokvarter i Kumla
  Så här kommer det se ut på Hällabrottet i Kumla om något år. ETC Bygg har vunnit markanvisning för ett helt kvarter av riktigt fina ekohus i ett och ett halvt plan. Här ryms faktiskt hela 120 personer, det blir 40 […]
 • Så bygger vi tysta trägolv
  I ett flervåningshus är golvet i din lägenhet samtidigt någon annans tak. Det betyder att husets bjälklag måste konstrueras på ett sådant sätt att risken för störande ljud minimeras. Handlar det som i vårt fall om trähus, ja då behöver bjälklaget lite extra omtanke.
 • Att resa ett trähus: andra etappen
  Andra etappen i byggandet av ETC Byggs hyreshus i Västerås är nu klar – så här går det för bygget.
 • Nu kan du ställa dig i bostadskön till ETC Bygg i Växjö
  Förra veckan tog ETC Bygg första spadtaget för att börja bygga klimatpositiva hyreshus i Växjö. Nu kan du ställa dig i bostadskön.
 • Nu tas första spadtaget för ETC Bygg i Växjö
  Det är dags för ETC Bygg att ta första spadtaget för att börja bygga klimatpositiva hyreshus i Växjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *