Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

ETC bygger hyreshus i Västerås

Modell av ETC Byggs passivhus

ETC Bygg satsar på klimatsmarta hyreshus utan vinstjakt och med låga hyror. Nu står det klart att företaget har anvisats mark i Västerås – trots stenhård konkurrens från andra byggherrar.

– Såväl allmänheten som kommunledningen är väldigt intresserade av konceptet, säger arkitekten Hans Eek.

Aldrig tidigare har Västerås stad mötts av ett så stort intresse från byggherrar vid en markanvisning.

Hela 35 byggherrar ville vara med och bygga 300 lägenheter i Öster Mälarstrands fjärde etapp: Parkstaden, ett område som ligger mellan Notuddsparken och Öster Mälarstrands allé.

– Det var ett rekordstort intresse från marknaden. Vi fick in 35 intresseanmälningar och 33 av dem klarade grundkraven, som bland annat är att man jobbar kring social hållbarhet och transportfrågor, säger Magnus Edström, fastighetsnämndens ordförande i Västerås.

Energisnåla hus

En anledning till att ETC Byggs hyreshus är så klimateffektiva är att de är så kallade passivhus. De kräver knappt någon extern uppvärmning alls och gör av med ytterst lite energi. Arkitekten Hans Eek förklarar:

– I fråga om uppvärmning så tittar man på energiförluster och energitillskott. Den ingående friska luften som man ska andas i lägenheten behöver värmas upp. Men innan man tar in den passerar den genom en värmeväxlare, där den utgående luften värmer upp den ingående.

På så vis får man tillbaka 85–90 procent av värmen. De återstående 10–15 procenten värms upp av ett litet element i luftslussen.

– Jag brukar illustrera hur lite det handlar om genom följande exempel: för att värma upp ett vardagsrum i dessa hus, då det är 20 grader kallt ute, krävs sex värmeljus, säger Hans Eek.

Träd lagrar koldioxid

För att värmen ska hållas kvar i trähusen förses väggarna med tjock isolering samt väldigt täta fönster och dörröppningar, förklarar han.

En annan klimatfördel med trähusen är att de är byggda i just trä.

– Träd suger åt sig koldioxid som lagras i stammen när de växer. Genom att ta till vara materialet sprids inte den koldioxiden vidare ut i atmosfären. Dessutom används varken betong, cement eller stål i byggandet av dessa hus. Det är annars material som omsätter mycket fossil energi under tillverkningsprocessen, säger Hans Eek.

Läs vidare

 • Om ETC Byggs underleverantörer och arbetsmiljö
  Att bygga hus är ett stort projekt där väldigt många blir inblandade och där regelverk styr den mesta verksamheten. ETC Bygg är ett ju ett nytt fastighetsbolag, vi har inflyttning 1 juni i våra första hus i Västerås och halva idén […]
 • Grunden är klar för ETC Bygg i Växjö
  I Växjö håller ETC Bygg på att skapa tre hyreshus. Det första spadtaget togs i höstas. Sedan dess har vi hållt på med markförbereding – och nu är grunden för de första husen klara. Nästa steg är att resa väggar och […]
 • Snart är det dags för inflyttning i Västerås
  Det börjar närma sig inflyttning i våra klimatsmarta hyreshus i Västerås. I slutet av mars bjöd ETC Byggs grundare och vd Johan Ehrenberg därför in till ett första möte med de blivande hyresgästerna. Via Zoom fick de möjlighet att träffas och […]
 • Sista chansen att få en lägenhet hos ETC Bygg i Västerås
  Vill du bo i framtidens boende? Nu är sista chansen att ansöka till ETC Byggs bostadskö för hyreshusen i Västerås.
 • Känslan av trä sitter i väggarna
  Visst går det att bygga klimatpositivt. I ETC Byggs hyreshus i Västerås, möjliggjorda genom crowdfunding, har vi valt att bygga upp ytterväggarna på ett sätt som påminner en hel del om hur vi människor bör klä oss för att ge kroppen skydd mot kyla, väta […]
 • Hyrorna för ETC Byggs hus i Västerås är färdigförhandlade
  Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är vi på ETC Bygg glada att meddela att är hyrorna nu är satta för de lägenheter som ETC Bygg håller på att färdigställa i Västerås. Här kan du ladda ner avtalet med Hyresgästföreningen. Ni som står […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *