Bostadsminister Per Bolund tar första spadtaget för ETC Bygg

Den 21 augusti börjar byggandet av ETC Byggs första hyreshus i Västerås – vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

Den 21 augusti börjar byggandet av ETC Byggs första hyreshus i Västerås – vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

ETC Bygg och ETC Entreprenad har under några år förberett klimatpositiva hyreshus som kan byggas i hela Sverige. Klimatpositivt betyder att de lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att vi försöker undvika fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong). När stommen är förbrukad om minst hundra år tillverkas biokol.

Energianvändningen är minimerad, passivhusstandard och energisnål VVS-utrustning och värmeväxling på ventilationen. Solceller på taket och balkongerna, som tillför mer energi än vad man behöver. Överskottet används för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna skall räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

Vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

Vi har markanvisningar i Malmö och Växjö. För närvarande förväntar vi oss markanvisningar i Höör, Halmstad, Varberg, Göteborg, Värnamo, Borgholm, Linköping, Norrköping, Jönköping, Örebro, Katrineholm, Karlskoga, Eskilstuna, Strängnäs, Sigtuna, Karlstad, Stockholm, Uppsala, Mora, Sundsvall, Kiruna.

Vi arbetar inte bara själva utan samarbetar med allmännyttiga och privata hyresrättsföretag. Hela beskrivnings- och ritningspaketet är offentligt och ligger öppet på ETC Byggs hemsida.

ETC Bygg och ETC Entreprenad arbetar med ett hållbart vinstintresse och därför kan hyrorna hållas lägre än vanlig nybyggnadsstandard. Dessutom räknar vi med 50 års ekonomisk avskrivningstid (genom crowdfundingen). Vi bygger små lägenheter som passar för ungdomar och äldre som vill lämna sitt nuvarande boende.

Efter bygglovet – nu tar vi första spadtaget

Vi har fått bygglov i Västerås och i mitten av augusti vill vi att första spadtaget skall göras. Inbjudna är alla blivande hyresgäster (120 st. till 30 lägenheter), politiker och tjänstemän från Västerås stad, inblandade i projekteringen och byggandet, forskare från Mälardalens Högskola, som bland annat skall stå för teknisk och social utvärdering. Vi håller också ett seminarium på Steam Hotel (Gamla kraftvärmeverket) i Västerås.

Program för den 21 augusti

09:30 Första spadtag på tomten på Östra Mälarstrand i Västerås, traditionellt med vanlig spade, ingen grävmaskin. Lite musik. Promenad till Steam Hotel, ca 400 m.

10.00 Fika och pressmottagning på Steam Hotel.

10:30 Seminarium, diskussioner.

11:30 Vegetarisk buffé

Här kan du läsa mer om ETC Bygg

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.