Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

Bostadsminister Per Bolund tar första spadtaget för ETC Bygg

Den 21 augusti börjar byggandet av ETC Byggs första hyreshus i Västerås – vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

ETC Bygg och ETC Entreprenad har under några år förberett klimatpositiva hyreshus som kan byggas i hela Sverige. Klimatpositivt betyder att de lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att vi försöker undvika fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong). När stommen är förbrukad om minst hundra år tillverkas biokol.

Energianvändningen är minimerad, passivhusstandard och energisnål VVS-utrustning och värmeväxling på ventilationen. Solceller på taket och balkongerna, som tillför mer energi än vad man behöver. Överskottet används för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna skall räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

Vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

Vi har markanvisningar i Malmö och Växjö. För närvarande förväntar vi oss markanvisningar i Höör, Halmstad, Varberg, Göteborg, Värnamo, Borgholm, Linköping, Norrköping, Jönköping, Örebro, Katrineholm, Karlskoga, Eskilstuna, Strängnäs, Sigtuna, Karlstad, Stockholm, Uppsala, Mora, Sundsvall, Kiruna.

Vi arbetar inte bara själva utan samarbetar med allmännyttiga och privata hyresrättsföretag. Hela beskrivnings- och ritningspaketet är offentligt och ligger öppet på ETC Byggs hemsida.

ETC Bygg och ETC Entreprenad arbetar med ett hållbart vinstintresse och därför kan hyrorna hållas lägre än vanlig nybyggnadsstandard. Dessutom räknar vi med 50 års ekonomisk avskrivningstid (genom crowdfundingen). Vi bygger små lägenheter som passar för ungdomar och äldre som vill lämna sitt nuvarande boende.

Efter bygglovet – nu tar vi första spadtaget

Vi har fått bygglov i Västerås och i mitten av augusti vill vi att första spadtaget skall göras. Inbjudna är alla blivande hyresgäster (120 st. till 30 lägenheter), politiker och tjänstemän från Västerås stad, inblandade i projekteringen och byggandet, forskare från Mälardalens Högskola, som bland annat skall stå för teknisk och social utvärdering. Vi håller också ett seminarium på Steam Hotel (Gamla kraftvärmeverket) i Västerås.

Program för den 21 augusti

09:30 Första spadtag på tomten på Östra Mälarstrand i Västerås, traditionellt med vanlig spade, ingen grävmaskin. Lite musik. Promenad till Steam Hotel, ca 400 m.

10.00 Fika och pressmottagning på Steam Hotel.

10:30 Seminarium, diskussioner.

11:30 Vegetarisk buffé

Här kan du läsa mer om ETC Bygg

Läs vidare

 • Om ETC Byggs underleverantörer och arbetsmiljö
  Att bygga hus är ett stort projekt där väldigt många blir inblandade och där regelverk styr den mesta verksamheten. ETC Bygg är ett ju ett nytt fastighetsbolag, vi har inflyttning 1 juni i våra första hus i Västerås och halva idén […]
 • Grunden är klar för ETC Bygg i Växjö
  I Växjö håller ETC Bygg på att skapa tre hyreshus. Det första spadtaget togs i höstas. Sedan dess har vi hållt på med markförbereding – och nu är grunden för de första husen klara. Nästa steg är att resa väggar och […]
 • Snart är det dags för inflyttning i Västerås
  Det börjar närma sig inflyttning i våra klimatsmarta hyreshus i Västerås. I slutet av mars bjöd ETC Byggs grundare och vd Johan Ehrenberg därför in till ett första möte med de blivande hyresgästerna. Via Zoom fick de möjlighet att träffas och […]
 • Sista chansen att få en lägenhet hos ETC Bygg i Västerås
  Vill du bo i framtidens boende? Nu är sista chansen att ansöka till ETC Byggs bostadskö för hyreshusen i Västerås.
 • Känslan av trä sitter i väggarna
  Visst går det att bygga klimatpositivt. I ETC Byggs hyreshus i Västerås, möjliggjorda genom crowdfunding, har vi valt att bygga upp ytterväggarna på ett sätt som påminner en hel del om hur vi människor bör klä oss för att ge kroppen skydd mot kyla, väta […]
 • Hyrorna för ETC Byggs hus i Västerås är färdigförhandlade
  Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är vi på ETC Bygg glada att meddela att är hyrorna nu är satta för de lägenheter som ETC Bygg håller på att färdigställa i Västerås. Här kan du ladda ner avtalet med Hyresgästföreningen. Ni som står […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *