Hoppa till innehåll
ETC Hyreshus

Bostadsminister Per Bolund tar första spadtaget för ETC Bygg

Den 21 augusti börjar byggandet av ETC Byggs första hyreshus i Västerås – vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

ETC Bygg och ETC Entreprenad har under några år förberett klimatpositiva hyreshus som kan byggas i hela Sverige. Klimatpositivt betyder att de lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att vi försöker undvika fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong). När stommen är förbrukad om minst hundra år tillverkas biokol.

Energianvändningen är minimerad, passivhusstandard och energisnål VVS-utrustning och värmeväxling på ventilationen. Solceller på taket och balkongerna, som tillför mer energi än vad man behöver. Överskottet används för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna skall räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

Vi siktar in oss på att bygga lägenheter i 20 städer i Sverige under de närmaste tio åren.

Vi har markanvisningar i Malmö och Växjö. För närvarande förväntar vi oss markanvisningar i Höör, Halmstad, Varberg, Göteborg, Värnamo, Borgholm, Linköping, Norrköping, Jönköping, Örebro, Katrineholm, Karlskoga, Eskilstuna, Strängnäs, Sigtuna, Karlstad, Stockholm, Uppsala, Mora, Sundsvall, Kiruna.

Vi arbetar inte bara själva utan samarbetar med allmännyttiga och privata hyresrättsföretag. Hela beskrivnings- och ritningspaketet är offentligt och ligger öppet på ETC Byggs hemsida.

ETC Bygg och ETC Entreprenad arbetar med ett hållbart vinstintresse och därför kan hyrorna hållas lägre än vanlig nybyggnadsstandard. Dessutom räknar vi med 50 års ekonomisk avskrivningstid (genom crowdfundingen). Vi bygger små lägenheter som passar för ungdomar och äldre som vill lämna sitt nuvarande boende.

Efter bygglovet – nu tar vi första spadtaget

Vi har fått bygglov i Västerås och i mitten av augusti vill vi att första spadtaget skall göras. Inbjudna är alla blivande hyresgäster (120 st. till 30 lägenheter), politiker och tjänstemän från Västerås stad, inblandade i projekteringen och byggandet, forskare från Mälardalens Högskola, som bland annat skall stå för teknisk och social utvärdering. Vi håller också ett seminarium på Steam Hotel (Gamla kraftvärmeverket) i Västerås.

Program för den 21 augusti

09:30 Första spadtag på tomten på Östra Mälarstrand i Västerås, traditionellt med vanlig spade, ingen grävmaskin. Lite musik. Promenad till Steam Hotel, ca 400 m.

10.00 Fika och pressmottagning på Steam Hotel.

10:30 Seminarium, diskussioner.

11:30 Vegetarisk buffé

Här kan du läsa mer om ETC Bygg

Läs vidare

 • Hyrorna för ETC Byggs hus i Västerås är färdigförhandlade
  Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är vi på ETC Bygg glada att meddela att är hyrorna nu är satta för de lägenheter som ETC Bygg håller på att färdigställa i Västerås. Här kan du ladda ner avtalet med Hyresgästföreningen. Ni som står […]
 • ETC bygger ett helt ekokvarter i Kumla
  Så här kommer det se ut på Hällabrottet i Kumla om något år. ETC Bygg har vunnit markanvisning för ett helt kvarter av riktigt fina ekohus i ett och ett halvt plan. Här ryms faktiskt hela 120 personer, det blir 40 […]
 • Så bygger vi tysta trägolv
  I ett flervåningshus är golvet i din lägenhet samtidigt någon annans tak. Det betyder att husets bjälklag måste konstrueras på ett sådant sätt att risken för störande ljud minimeras. Handlar det som i vårt fall om trähus, ja då behöver bjälklaget lite extra omtanke.
 • Att resa ett trähus: andra etappen
  Andra etappen i byggandet av ETC Byggs hyreshus i Västerås är nu klar – så här går det för bygget.
 • Nu kan du ställa dig i bostadskön till ETC Bygg i Växjö
  Förra veckan tog ETC Bygg första spadtaget för att börja bygga klimatpositiva hyreshus i Växjö. Nu kan du ställa dig i bostadskön.
 • Nu tas första spadtaget för ETC Bygg i Växjö
  Det är dags för ETC Bygg att ta första spadtaget för att börja bygga klimatpositiva hyreshus i Växjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *