Några av de viktigaste delarna som du som boende behöver veta och sköta på egen hand är:
Balkongdörr och golv
Torka av ditt ventilationsdon regelbundet
Ha koll på brandsäkerheten
Håll rent din golvbrunn och vattenlås.
Här nedan hittar du instruktioner samt olika manualer för hur du går tillväga för att sköta om de olika delarna i din lägenhet.
Vad får jag göra?
Om du själv vill renovera lägenheten måste hyresvärden först godkänna detta. Väggarna är behandlade för att ge en brandsäker yta, vilket ställer speciella krav på vad man får göra. Om du vill måla om kontakta hyrsvärd, som planerar och bokar upp jobbet. Ingen målning får ske på egen hand.
Du får lov att i viss utsträckning borra hål i väggar och tak för att sätta upp saker. Men kontrollera gärna i förväg med hyresvärden eftersom du kan bli ersättningsskyldig om det görs på ett felaktigt sätt eller om det blir alltför många hål.
Om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver bytas eller lagas ska du kontakta hyresvärden.
Uppsättning av gardinstänger
Tänk på att vara noggrann när du mäter var du vill sätta upp gardinstången så det inte blir onödiga hål i väggen. Man behöver vanligtvis inte förborra, och det behövs heller ingen plugg. En trävägg hjälper nämligen skruven att fästa ändå. Skulle det vara svårt att få in skruven kan du borra ett litet hål, ca 2 mm djupt, bara för att hjälpa skruven på traven.
Om borrning
Om du ska borra i en vägg är det viktigt att du inte borrar där det finns risk att du skadar elledningarna. Undvik därför att göra hål ovanför eller under en strömbrytare eller ett vägguttag. Känner du dig osäker och vill rådgöra innan du börjar borra? Mejla till etcvasteras@etc.se
Här hittar du manualer för utrustningen i din lägenhet
Detta får du göra
• I viss utsträckning borra hål i väggar och tak för att sätta upp saker.
• Byta lampor och lysrör.
• Ansluta och byta ut lampor i torra utrymmen.
Badrum
I badrummet får du inte borra upp hyllor, skåp eller speglar eftersom plugghålen förstör fuktspärren och ökar risken för vattenskada.
När du duschar och använder badrummet måste du vara noggrann med att skölja bort rester av tvål, schampo och liknande eftersom silverschampo och andra blekningsprodukter kan skada golvet. Se därför till att skölja golvet så att inte mattan missfärgas.
Balkongen
Balkongdörren
Balkongdörren används i första hand för in- och utpassering till balkongen, och inte primärt för att vädra. Man låser dörren genom att föra in den till karmen och sedan föra handtaget uppåt, och sedan till horisontellt läge. Om balkongdörren inte stängs ordentligt eller om den hålls öppen under långa perioder kan den bli sned.
Balkonggolvet
Du kan linolja balkonggolvet men du måste vara väldigt försiktig så att det inte kommer olja på den underliggande tjärpappen. Tjärpappen finns där som fuktbarriär och om det kommer olja på den finns risk att oljan löser upp barriären. Lika löser lika.
Grillning
Du får inte grilla på balkong eller uteplats. Grillar du på gården så se till att det är på grus och att du följer brandföreskrifterna
Kök
Köksskåp: Puustelli FosbArt. Färgen heter svart-grå.
Diskmaskin: När du inte använder din diskmaskinen ska du stänga av vattentillförseln med reglaget på köksblandaren.
Väggar, golv och tak
Huset är byggt för att vara varma på vintern och kan därför vara känsliga för fukt.
När du städar lägenheten ska du inte använda för mycket vatten. Häll aldrig ut vatten på golvet! Se till att alla golv och andra ytor är torra när du städat klart.
Värme- och ventilation
Balkongdörren används i första hand för in- och utpassering till balkongen. Ventilationen sker automatiskt via ventilationssystemet men kan förstärkas med att öppna fönster. Dörren kan komma att få en utböjning om den inte stängs ordentligt eller hålls öppen under långa perioder.
Lägenheten har ventiler för att rensa bort fuktig luft, och det är därför viktigt att ventilerna är öppna året om.
Man låser dörren genom att föra in den till karmen och sedan föra handtaget uppåt, och sedan till horisontellt läge.
Om olyckan är framme
Kontakta din hyresvärd så fort som möjligt om du till exempel upptäcker en vattenläcka eller om du har fått skadedjur. För vissa skador kan du bli skyldig att betala ersättning om du inte anmält skadan direkt.
Manualer och skötselanvisningar
Här hittar du våra samlade dokument över manualer och skötselanvisningar. Saknar du något kan du alltid höra av dig till oss så fyller vi på arkivet.