Ska vi bygga en ekoby tillsammans?

Vi har fått en markanvisning för att skapa en ekoby i Väckelsång i Småland som kan stå klar redan 2024. Vad tycker du?

Det här är i Väckelsång, en liten by mellan Tingsryd och Växjö i Småland. Marken är på 9 hektar så här finns möjlighet att bygga en ekoby med torp, hyreshus, arbetsplatser, restaurang och varför inte ett stall. Ett stort gemensamt växthus och ett kollektivhus är med i planerna. Solceller, såklart. Egen näringsproduktion och odling. Liksom ett äldreboende om behov finns.

Den gula markeringen visar på ett ungefär markanvisningen i Väckelsång.

Ja, det här är ett jätteprojekt men genomför vi det så skapar vi ett annat boende för över 200 personer och ett exempel för många andra. Kan vi göra detta i Väckelsång så kan andra göra det överallt.

Var och varför?

Väckelsång är en liten by på landet i Smålands vackraste bygder. Den ligger i Tingsryds kommun. Cykelavstånd gäller till mycket och 25 minuters bussresa till Växjö för de som studerar eller arbetar där. ETC Ekoby kommer att vara ett lantligt liv, fint för barn att växa upp i, men eftersom det finns ett samhälle är närheten till vanlig kommunal service, affärer, vårdcentral och skolor redan på plats.

Samtidigt vill vi ge möjlighet att skapa en levande ekoby, inte bara en isolerad samling hus med fina ekovärden, utan en by med blandat boende och arbete. 

Hur och när?

Att skapa en modern ekoby är inget man gör snabbt. Den måste växa fram organiskt med de som vill bo och verka där. Men det ETC Bygg kan göra är att skapa möjligheterna genom att bygga och tillsammans med boende finansiera projektet. Vi tänker oss att bygga runt tolv stycken ETC Torp och Lilla Torp som kommer ägas av de som vill bo där. Men samtidigt tre stycken tvåvåningshus för hyresgäster och ett kollektivhus för de som vill bo på ett annorlunda sätt.

Projektet startar här och nu genom att vi samlar in intresserade, vi har markanvisning och kan lämna in bygglovsansökan inom några månader. Men sen tar det tid innan allt kan vara klart. Går det på räls så är 2024 vår idé om inflyttning.

Ekonomi och ekologi

ETC Bygg är ett fastighetsbolag som drivs utan vinstmål. Vårt mål är istället klimatpolitiskt, att med byggande göra allt vi kan för att lagra koldioxid och minska utsläpp. Därför bygger vi helt i trä och därför skapar vi hus som är helt självförsörjande på energi, året runt. Våra hyreshus i Västerås och 2022 i Växjö är exempel på vad vi kan. Det är inte jättemärkliga saker i grunden, det märkliga är att inte fler ­byggare gör det. Vi har ju en värld att rädda till hållbarhet allihop.

Hyrorna är reglerade genom avtal med ­Hyres­­gäst­föreningen, vi ligger prismässigt under ­andra fastighetsägares nybyggen och då är ändå våra byggen gjorda med hög kvalité och hårda miljökrav. Extremt hårda faktiskt. Ingen plast och väldigt lite betong.

Vi finansierar våra hus via crowdfunding, människor sparar i ETC Byggs hus och har 3 procent i årlig ränta. Men vi samarbetar också med alternativa banker som Ekobanken och JAK för slutfinansiering. För den som vill köpa ett ETC Torp kan vi också förmedla bostadslån.

Soligt och gemensamt

ETC är flera bolag som gemensamt satsat stort på solceller och ren energi, så mycket att alla företagen ihop är klimatpositiva. Vi minskar utsläppen mer än vi skapar dem. ETC Ekoby kommer också producera mycket mer energi än de boende behöver, vi har skapat system för gemensam el och hoppas att ekobyn ska kunna erbjuda betydligt lägre energikostnader för de boende än andra hus. Det viktiga är att vi gör det gemensamt, på alla hus sitter solceller och det eldrivna värmesystemet handlar om att minska förluster så mycket det går. Vi eldar inte.

Ett lantligt liv, fint för barn att växa upp i och nära till vanlig kommunal service, affärer, vårdcentral och skolor.

Men vi delar såklart på det vi behöver för ett modernt liv. Vi har en bilpool så man slipper köpa egen bil, cykelpool för kortare resor och vi delar på både odlingar och matlagning för de som vill. Tänk om vi kan skapa en bilfri by på riktigt! Och självklart delar vi på verktyg och mötesplatser. Vår tanke är att byn ska vara ett härligt ställe att besöka, vi utgår ifrån att gäster billigt kan bo i våra hus. Och vi hoppas att de boende skapar en verksamhet som många vill besöka.

Arbete och fritid

En levande by är mer än ett boende. Därför vill vi bygga för arbete, kurser och produktion redan från början. I närliggande åkrar kan vi odla professionellt, i verkstadsrum kan småföretag växa och i produktion av ETC Näringslösning och solcellsmontage finns möjlighet att skapa lokala produkter som gör verklig nytta. Vi tror ju också mycket på information, journalistik och berättande. Och en restaurang som besökande längtar efter. Jo, det blir nog mycket tomat och annat egenodlat på tallrikarna.

Ekobyn kommer vara djurvänlig, vi tror fåren som betar mellan solcellsraderna blir populära, liksom de hästar som de boende vill ha i stall. Men exakt hur och vad byn vll ha i form av djur är förstås upp till de som bor.

Som fastighetsägare kommer ETC Bygg uppfylla de krav som gäller runt boendet, men själva vardagen räknar vi med att ekobyn demokratiskt styr genom sin egen förening.

Tillsammans och själv

Tillsammans skapar man ett boende som blir mer levande för alla. Men man har också rätt att vara själv, leva sitt liv med nära och kära som överallt annars.

Vi drömmer om en ekoby som gör det lättare att bo tillsammans och skapa tillsammans.

Men vi tror också att var och en behöver en egen plats att vara ifred.

Fyll i formuläret nedan och dela med dig av dina tankar runt projektet eller anmäl ditt intresse.

Formuläret hittar du här.

Vad är en ekoby?

Det finns ingen färdig definition av ordet ekoby. Det kan vara ett antal ekohus som samlats i en by. Det vill säga kloka hus samlade på en plats med lite större tomter och kanske någon gemensam lund. Alla hus ägs troligen privat.

Eller det kan vara en by som några i Danmark, där man har bogemenskaper, delar på en del förvaltning och service, har en gemensam förening som diskuterar områdets utveckling och gemensamma aktiviteter. Men husen ägs privat.

Eller som några byar i Tyskland som kombinerar kollektivhus där många bor nära varann, egnahem som ägs privat och gemensam ekonomi där exempelvis bostäder har en insats som man får tillbaka vid flytt, däremot inget man kan sälja till överpris. De mest aktiva byarna kan ha egen affärsverksamhet (ofta odling), egna arbetsplatser och även omvårdnad av barn eller äldre.

ETC Ekoby i Väckelsång formas självklart i första hand av de boendes önskemål och insatser. Det finns ingen färdig mall för hur det ska vara, det ETC Bygg levererar är hus, arbetsplatser och energilösningar som gör det här till riktigt klimatvänliga satsningar. Vi förutsätter att de boende har en gemensam förening som driver verksamheten inkluderat för alla som bor på området, oberoende av boendeform.

Hur finansierar vi?

Ekobyn finansieras på flera sätt
  • Försäljning av tomter och torp till minst 12 familjer.
  • Crowdfunding via ETC Bygg för hyreshus, kollektivhus och arbetsplatser.
  • Crowdfunding via ETC Sol för solcellsanläggningar, odlingsenergi och kanske en solcellspark i närheten.
  • Hyrorna från de boende och arbetande.
  • Byggkreditiv från gröna fonder inom EU för att, via en svensk bank, kunna bygga helheten utöver crowdfunding.

Vi räknar med att det bor ungefär 200 personer, barn som vuxna, i byn när allt är färdigt utbyggt. Vi hoppas på 10 arbetsplatser (varav ETC står för 4 stycken anställningar). Självklart levererar vi elbilspool för de boende. ETC Bygg är fastighetsägare (utom för de köpta Torpen). 

Hur gör vi nu?

Detta är egentligen en enda stor fråga om intresset hos ETC:s läsare och ­närstående.

Vi behöver 200 positiva svar (alltså inte bindande, men realistiska och möjliga) för att kunna gå vidare med projektet.

Vi startar försäljningen av 12 Torp (stora som små) i februari. 

Vi samlar in intresse fram till Mars 2022. Sen tar vi beslut, en förening bildas och arbetet kan påbörjas. 

Byggtiden är minst två år men inflyttning kommer kunna ske kontinuerligt.

Fyll i formuläret nedan oc

Vad händer om för få vill bo i ekobyn?

Då gör vi det. Men istället i en annan form än en ekoby. Vi har en markanvisning som gör att vi kan bygga bostäder. 

Ladda ner vår bilaga

Vi har tagit fam en bilaga som berättar om våra planer för ekobyn i Väckelsång.

Du kan ladda ner bilagan här.

Bilagan är egentligen, precis som denna sida, en enda stor fråga om intresset för vår ekoby. Vi behöver 200 positiva svar (alltså inte bindande, men realistiska och möjliga) för att kunna gå vidare med projektet. Vi samlar in intresse fram till Mars 2022. Sen tar vi beslut, en förening bildas och arbetet kan påbörjas. Så dela gärna denna sida, eller den nedladdningsbara bilagan, med personer du tror kan vara intresserade.