”Våra byggbodar i Malmö har hittills sparat 4 900 kilo utsläpp”
Solceller på byggbodar är fortfarande ovanligt i Sverige. Några enstaka försök pågår. Men för ETC Bygg är det självklart. ”Solcellerna vi satt upp på byggbodarna här i Malmö har hittills producerat 7 MWh. Vi hoppas att alla byggen följer vårt exempel” säger Martin Palm, projektledare för ETC Bygg.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs senare.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Byggarbetsplatsens energibehov varierar stort. Att förse en etablering med direktverkande el är ofta komplicerat och dyrt, med en mängd långa kablar och kopplingsskåp som fördelar ström till de olika byggbodarna. Generellt förbrukar en större byggarbetsplats mycket ström. Dessutom varierar förbrukningen under dygnets timmar med högre last under dagen, när kontorsdelarna är bemannade och när yrkesarbetarna tar sina raster och använder mikrovågsugnar och annan köksutrustning. – Mycket el går även till uppvärmning av bodarna, och att ladda våra eldrivna maskiner, förklarar Martin Palm. Därför menar ETC Bygg att solceller borde vara självklart vid alla byggen. Det som står i vägen är viljan, och i vissa fall att ett byggbolag nekas inkoppling.
Maximalt med solceller på byggbodarna
När ETC Bygg uppförde sina första crowdfundade hyreshus i Västerås avslogs ansökan om att få koppla in solceller på byggbodarna under etabeleringsfasen – men idag finns solceller på de färdiga husen, som genererar mer el än vad de boende förbrukar. När ETC Bygg uppförde ytterligare tre hyreshus i Växjö, godkändes däremot att byggbodarna fick koppla in solceller under byggfasen. Och nu, när ETC Bygg uppför världens första höghus med väggar av trä och industripressad halm i Malmö, har byggbodarnas tak maximalt med solceller. – Solcellerna på byggbodarna fungerar perfekt för oss. Hittills har vi producerat 7 MWh, det är alltså samma sak som 7 000 kWh, från våra byggbodar i Malmö, säger Martin Palm.
Det finns olika sätt att räkna på hur mycket klimatvinst en kWh ger i sparad koldioxid. ETC:s grundare Johan Jenny Ehrenberg har landat i att det mest rimliga är att räkna en besparing på 700 g/kWh, baserat på att solelen tränger undan fossil energi, vilket betyder att de här byggbodarna hittills sparat 4 900 kilo koldioxid i utsläpp. Bygget pågår många månader till, huset beräknas stå klart i december 2025, så Martin Palm konstaterar att solcellerna i byggfasen gör stor skillnad.
Fortfarande ovanligt
Solceller på byggbodar under byggfasen av ett projekt är fortfarande ovanligt i Sverige. 2022 tog solenergiföretaget Watts2You tillsammans med Ikano Bostad tagit fram stapelbara solcellsmoduler optimerade för byggbodar, med kapacitet på cirka 4 000 kWh per år. 2023 testade byggföretaget Skanska, i samarbete med FerroAmp, solceller på byggbodar, vid ett projekt i Slussen Stockholm. Enbart Skanska har cirka 3 000 byggbodar ute samtidigt i Sverige, så om de skalar upp försöket skulle det göra stor skillnad. Skanskas Bertil Rosquist, som jobbar med hållbar affärsutveckling, hoppas att tekniken kan bli en standardlösning för företagets alla etableringar inom ett par år. – Vi sätter ju solceller på alla våra egenutvecklade bostadsrätter och kommersiella fastigheter så varför inte göra det också under byggtiden? Vi rör oss hela tiden framåt i hållbarhetsarbetet, och det här skulle kunna vara ytterligare ett sätt att göra det på.
”En enorm skillnad”
Johan Jenny Ehrenberg välkomnar att byggbranschen börjar få upp ögonen för det ETC Bygg kämpat för sedan 2017, och som företaget visat i praktiken att det fungerar. ETC Bygg samarbetar med ETC Sol för solceller på byggbodarna. – Om alla gjorde som vi med solceller på byggbodar i byggsverige så skulle det bli en rejäl insats, säger Johan Jenny Ehrenberg.