Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs vid årsskiftet.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Vägen framåt för hållbart byggande

Det finns en rad företag som tar fram hållbara material för byggsektorn. De är på frammarsch. Men ändå utgör till exempel biobaserad isolering idag bara 1-2 procent av all isolering. Byggbranschen har en klimatomställningsresa att göra.

Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs vid årskiftet.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Bakgrunden är solklar. Den årliga globala koldioxidbudgeten överstiger vad planetens naturliga system kan absorbera. Detta kräver en drastisk minskning av utsläppen. För att hålla sig inom 1,5-gradersmålet från Parisavtalet måste utsläppen minska radikalt inom 3–7 år.
Byggbranschen är en av de större usläpparna, globalt härleds omkring 40 procent av klimatutsläppen till bygge och drift av byggnader. Betong, plast och stål är standard och har en hög klimatpåverkan. Användningen av giftiga ämnen i byggmaterial påverkar både miljö och hälsa.

Hållbara byggmaterial

Under en konferens om hållbart byggande, arrangerad av Sustain Nordic i Malmö i november 2024 träffades några av Nordens främsta experter på hållbara material. Där rådde en stor enighet om att en lovande väg framåt är att återvända till biobaserade material.
Trä är ett av de mest använda biobaserade materialen och kan spela en viktig roll i hållbara byggprojekt. Men för att vara riktigt hållbart måste träråvaran produceras genom ansvarsfullt skogsbruk, med hänsyn till biologisk mångfald.
Förutom trä finns andra material som halm, hampa och lera, som både kan minska koldioxidutsläpp och förbättra inomhusklimatet.

Hållbar isolering

Flera företag kämpar för att få ut hållbara produkter på marknaden, inte minst isolering.
Till exempel Termoträ i Gästrikland som producerar träfiberisolering.
I Skåne har Ecolution just fått en fabrik i drift för att producera isolering av hampafiber.
Det slovakiska företaget EcoCocon, som producerar industripressad halm som isolering, har just skalat upp från en till två fabriker och planerar att de närmaste åren skala upp till ett 30-tal fabriker i Europa. De letar samarbete med lantbrukare som arbetar regenerativt.

Lera som byggmaterial

En intressant uppstickare är användningen av lera, ett byggmaterial som inte kräver bränning vid produktionen, vilket gör att energiåtgången och utsläppen minskar betydligt jämfört med traditionella material som cement och tegel. Lera är också lokalt tillgängligt, vilket gör att transporten kan minskas och därmed minskar klimatpåverkan. Lera har dessutom bra termiska (värmelagrande) och hydroskopiska (fuktbuffrande) egenskaper och kan därför jämna ut både temperatur och luftfuktighet inomhus.
Det belgiska företaget BC Materials, som började tillverka tegelstenar av obränd lera 2019, av lokala lerhaltiga schaktmassor, har ökat från 50 ton 2019, till 2 000 ton per år idag. Trots efterfrågan har företaget valt att inte skala upp produktionen på global nivå. Istället fokuserar de på att hålla produktion och försäljning lokal, både för att minska klimatpåverkan och för att undvika att transporterna ökar.

Varning för Greenwashing

En av de största utmaningarna för byggbranschen, underströk experterna på konferensen i Malmö, är risken för greenwashing. Det finns en risk att material marknadsförs som miljövänliga utan att de verkligen är det. Trä kan vara ett sådant exempel, när inte hänsyn tas till ett hållbart skogsbruk och biologisk mångfald.
Experterna understryker vikten av att ta hänsyn till ett materials hela livscykel och lyfter att den lägsta graden av berarbetning av ett material är bäst – i kombination med att använda även biobaserade material så sparsamt som möjligt i både nybygge och renovering.

Hur långt har vi kommit?

EU:s olika nationella implementeringar av livscykelbedömningar gör det svårt att jämföra framsteg mellan länder. Men vissa länder går före. Exempelvis har Danmark infört gränsvärden för CO2-utsläpp per kvadratmeter. Målet är att minska påverkan genom starkare krav. Även Tyskland, Österrike och Schweiz ligger långt framme när det gäller hållbart byggande.
Trots de utmaningar som finns, ter sig framtiden för biobaserat byggande hyfsat ljus. Ny teknik, som 3D-utskrift och modernisering av byggsystem, ger nya möjligheter att använda naturliga material på innovativa sätt. Forskning och experimentella byggprojekt visar att biobaserade material inte bara är hållbara utan även funktionella i moderna byggnader.
I både Sverige och internationellt ser vi ett växande intresse för att utveckla hållbara bygglösningar genom samarbete mellan forskning, industri och samhälle.
En nyckelfaktor är att politikerna ställer hårdare krav, men också att utbilda nästa generation av arkitekter och byggingenjörer i hållbara byggmetoder, för att säkerställa att de blir standarden i framtidens byggen och renoveringar.

ETC Bygg tar täten

I Malmö uppför ETC Bygg just nu ett hyreshus baserat på en kombination av dessa insikter. Att lagra in kol genom att använda biobaserade material och samtidigt välja trä från hållbart brukade skogar och dessutom hålla förbrukningen av trä nere genom att använda industripressad halm från EcoCocon i ytterväggarna.

Det blir världens hittills högsta hus, 12 våningar, som byggs av kombinationen trä-halm. Beräknas bli inflyttningsklart i december 2025 – och solceller på tak, fasad och balkonger kommer att generera mer hus en hyresgästerna förbrukar. Ett plus-energi-hus som förändrar samtidens byggande – och förhoppningsvis inspirerar andra. Möjliggjort tack vare en unik finansieringsmodell, crowdfunding. Det betyder att människor sparar i ETC Bygg, mot avkastning.

ETC Byggs höghus i biobaserade material ligger i stadsdelen Hyllie i Malmö. När det står klart blir det 12 våningar högt.