Så blir hålet nu en källare för trähöghuset i Malmö

Ja, den här bilden kanske inte ser mycket ut för världen, men det är en bild som visar att nu börjar vårt stora Malmöhus bli verklighet.

Vi – och kanske du som är med och sparar – har väntat länge på nyheter, men hela hösten har använts åt nya lösningar för brandskydd, en ny källarkonstruktion och ett högre hus med två hissar istället för en.

– Vi har tänkt om och tittat på planlösningarna, säger Moa Paulin Hansson som är ETC Byggs projektledare i Malmö.

– Vi har kunnat öka antalet kvadratmeter för uthyrning utan att huset blir dyrare, förklarar hon.

Totalt är det 123 kvadratmeter mer uthyrningsyta, alltså ungefär motsvarande en två-rummare och en tre-rummare.

Klimatvänligare betong

– Källaren gjuts med vårt eget recept som vi gjort med samarbetspartners, berättar Fredrik Fagerberg som är vår Byggchef.

Det betyder att vi jobbar med flygaska och andra material som minskar behovet av cement. Ungefär 50 procent mindre utsläpp ska det bli.

– Vi har också fortsatt utveckla hur vi bygger själva väggarna. Istället för stålrör för armering så använder vi basalt. Det är väldigt lätta armeringsrör och kan inte rosta som stål. Det är dessutom ett klimatvänligt material med mindre transportkostnader och bättre arbetsmiljö. Vi har också kunnat använda en del material som blev över vid bygget av vårt senaste hyreshus i Växjö.

– Sen gör vi också de inre väggarna i källaren av massivt trä eftersom vi låter den stora trästommen gå ända ner i källaren. Det blir billigare och renare så. Även källaren lagrar då kol i form av massivträ.

Finansieringen fortsätter

Malmöhuset i Hyllie är hittills finansierat via crowdfunding. Precis som våra andra fem hyreshus. Men det här är ett stort hus med unik design och klimatpositivt slutresultat, så det kostar mer än något annat projekt ETC Bygg genomför.

– Hela huset kostar 161 miljoner, säger Johan Jenny Ehrenberg, grundare av bolaget. Vi har ju crowdfundat ett tag nu och behöver få in ytterligare 41 miljoner för att ha gjort det vi ska för bygget. Det är jag säker på att vi kommer ordna. Rörelsen runt ETC är stor idag, vi når minst 700 000 människor med information nu under våren. Varje månad kommer nya sparare till.

En hastig vår

– Det ska bli väldigt roligt att kunna följa det här bygget på plats, säger Moa Paulin Hansson.

– När källaren är klar, jag hoppas det blir redan nästa månad, är det bara några veckor tills själva stommen kan börja resa sig. Innan sommaren ska man nog kunna se hela huset i höjd, även om det sen ska inredas och snickras på i flera kvartal.

Under byggtiden kan vi inte ta emot besökare, men man ser nog bra utanför också.

– När huset väl är klart blir det visning för allmänheten såklart. Som vi gjort med alla våra hus.

Lägenheterna i hyreshuset i Malmö kommer att förmedlas via Boplats Syds bostadskö.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg med upp till 5,5 procent ränta? Läs mer här

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB, B-aktierna återköps till fast pris när du vill ta ut eller ändra ditt sparande. Avkastningen är 2023 satt till 3% och 5% för långsiktigt sparande i 24-månader. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Det finns alltid risk med ett sådant sparande även om vi anser att hyreshusen är trygga och klimatsäkra.


ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.