Varför agerar inte bostadsminister Johan Danielsson? Kanske för att han inte jobbar åt dig utan åt en bransch som vägrar ställa om.
Vi går på bio, ett allt mer sällsynt nöje i dessa streamingtider. Men filmen ”Thor: Love and Thunder” kräver förstås extra bra ljud och bild för att ge den rätta känslan när universums gudar ska slåss med varann i en evig envig som saknar både mål och mening. De bara slåss.
Men innan dess går ett tiotal reklamfilmer och det är nu man förstår att vi lever i en klimatkris som vi ska försöka skaka av oss. Alla reklamfilmer handlar nämligen om greenwash, allt från den svenska skogsnäringens nya storsatsning på propaganda, till Vattenfalls och Mercedes och Skanskas varumärkesbyggande, allt handlar om att låtsas som om det smutsiga man gör inte är viktigt, bara det lilla rena man visar upp. Till och med läskproducenterna försöker blinka klimathopp.
När vi lämnar salongen är det med en märklig känsla av att det ändå är bra att inga djur skadats under inspelningen eftersom det inte finns några levande sådana i Marvelvärlden.
Utanför småregnar det och världens mäktiga sänder budskap via sociala medier om att nu måste världens fattiga börja spara på energi, Macron går i täten och orsaken är att fransk kärnkraft är nere på 36 procent i leveranskapacitet (en stor vindkraftspark till havs har 58 procent), det gnisslar i de gamla verken och plötsligt blir en extra kofta vid kalla nätter en politisk handling.
Det är nämligen så att politiker i opposition (tänk M) gärna hävdar att ingen omställning ska påtvingas medborgarna, medan de som har makten regelbundet tvingas förklara att jo, alla måste nog ställa om litegrann och det är då den där koftan kommer fram. Energisparande kallas det, det ska släckas gatulampor och det ska duschas kortare tid och det ska handlas svenskt kött och dra ut sladdarna från alla maskiner som står i standby och … men vänta nu.
Allt det där vet ju alla, allt det där är låtsaspolitik för i verkligheten har politiken gjort allt för att inte energispara. Hela idén med ekonomin är att energislösa. Fast det inte behövs. Det är därför Biltemas varuhus lyser med sina lysrör hela natten, det är därför ICA och Coop har kyldiskar utan krav på egen energiproduktion och det är därför politiken blundat för alla suv-bilar som förstört allt energisparande som trafiken annars hade kunnat göra sen 90-talet.
Men för oss som jobbar med att bygga hus är det här politiska ointresset för energisparande rakt upp och ner förfärande. Varje dag förstörs framtiden genom politisk passivitet gentemot de stora byggbolagen Skanska och NCC med flera, som bygger sönder vår framtid. Det är nämligen inte svårt att politiskt införa regler som kräver att man bara får bygga passivhus i Sverige. Vi som gör det vet ju att det fungerar och sparar pengar för de boende samtidigt som det minskar energislöseriet snabbt.
Ett stort passivhus sparar 80 procent av energin för uppvärmning och hushållsel. Gör man det för en villa kan siffran bli ännu bättre. Men politikens krav på byggnader är anpassat efter den stora byggindustrins lönsamhetskalkyl. De stora kostnaderna som energislösande hus innebär får sen de boende och arbetsplatserna i husen betala. Med uppmaning om att ta på koftan efter några år. Drag i golvet i nya bostadsrättsföreningen? Toffflorna på.
Det är tre enkla saker saker som gör ett passivhus så bra.
För det första är de tjocka väggarna ihop med täta fönster en bra start. Men lika viktigt är ventilation av hus genom så kallade FTX-system, alltså ventiler som värmer ingående luft med den utgående och då återvinner runt 80 procent av värmen. Det är en fantastisk teknik som också finns som små ventiler alla kan köpa till sina villor och sommarhus. Men det finns inga krav på det här.
Det andra är värmepumpar och gärna bergvärme vilket gör att man kan värma vatten och luft 70 procent effektivare.
Det tredje är förstås solceller och batterilager som för ett hyreshus kan innebära att man producerar dubbelt så mycket energi via taken som huset behöver, medan en villa kan producera fyra gånger så mycket energi som det använder. Husen blir energihjältar eftersom elen man inte använder går direkt till närmaste grannar och de boende blir energisparare livet ut.
Vill man göra huset klimatklokt bygger man det sen i trä, halm, hampa och lera i olika kombinationer. Cement minskas till en tiondel av betonghusens, vi vet ju att sparad cement är det klimatklokaste för alla.
Som helhet är det här inte dyrare än energislösande hus och räknar man på femtio år blir det fantastiska siffror. Passivhus är dessutom mycket bättre vid värmeböljor. De behåller både värme och kyla bättre.
Så varför vägrar politiken göra lagkrav av det här? (Tekniken går självklart också att använda vid renovering av befintliga hus). Det tar inte längre tid att bygga klokt än slösaktigt. Det är inte dyrare. Det är energisparande på riktigt som kombinerat med lokal odling, cykel, eltrafik och minskad papperskonsumtion faktiskt gör en svensk klimatklok även utan extra kofta.
Varför agerar inte bostadsminister Johan Danielsson?
Kanske för att han inte jobbar åt dig utan åt en bransch som vägrar ställa om. Och jag lovar att räknenissarna i byggbolagen jobbar på energislösande kontor utan extra kofta.
P.S I oktober börjar ETC byggandet av Sveriges största klimatkloka passivhus i Malmö.
Johan Ehrenberg