Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2024 är 5,5 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

”Man behöver lära sig att bo i ett trähus”

Nu har ETC Bygg haft hyresgäster i de biobaserade flervåningshusen i Västerås och Växjö i några år. Mattis Berg, fastighetshandläggare på ETC Bygg, konstaterar att hyresgästerna trivs väldigt bra. ”Elbils- och cykelpoolen är populära och många odlar tillsammans. De flesta frågor som kommer till mig handlar om ifall det är normalt att trähus låter.”

Spara i något meningsfullt

ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2024 är 5,5 procent.

Mer om vårt sparande

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

När ETC Byggs hyreshus står klara flyttar människor in och bor. Ibland uppstår problem, som att en hiss krånglar eller frågor om det är normalt att det knäpper i väggar av trä. Både i Växjö och Västerås finns någon av de boende som arvoderas för att ta emot och lösa enklare problem, och hänvisar vidare till ETC Bygg:s fastighetshandläggare Mattis Berg om det behövs.
Han konstaterar att det hittills krävts väldigt lite underhåll på husen.
– I Västerås hade vi otur med en av hissarna. Den krånglade fast den var ny och vissa delar fick bytas ut.
Mattis Berg har löpande kontakt med hyresgästerna.
– Det är roligt, många hör av sig och berättar något positivt. Jag får mejl, samtal och sms, ganska ofta. Någon skickar en bild och skriver: ”Titta vad vi har skördat, tack vare de förutsättningar ni har gett oss.” Man får en personlig kontakt, snick-snackar. Vi är en rätt liten aktör, vi kan nästan alla hyresgäster vid namn, det blir lite familjärt.
Det vanligaste driftsproblemet handlar enligt Mattis Berg om att någon glömt sin inloggning till tvättstugan.
– Det fixar vi lätt, för vi har valt att vara så digitala som möjligt.

Lärt sig mycket

Under resans gång har ETC Bygg lärt sig en hel del, konstaterar Mattis Berg. Till exempel har två lägenheter byggts om för att möta efterfrågan på flera rum, genom att väggar flyttats.
– Vi har gjort om en etta till en tvåa och en tvåa till en fyra. Vi märkte att det var mer attraktivt för hyresgästerna.

Trä är ett levande material, det rör på sig. Därför har vissa dörrar blivit skeva och har behövt justeras.
– Trä kan spricka i tak och väggar, det kan ramla ner små stickor. Det kan låta. Jag får en del frågor om detta och svarar att det är normalt. Jag tänker att människor måste lära sig att bo i trähus igen. Många har tappat närheten till att bo i biobaserade material.

Bra luft är uppskattat

Genomgående är de boende nöjda med att luften är så bra i husen. En förklaring är naturmaterialen, som ger bra luftfuktighet och bra luft. En annan förklaring är ventilationssystemet.
– Vi använder inte AC. Våra hus är byggda för att hålla värme eller svalka. De boende reglerar själv sin inomhustemperatur, men det går lite långsammare än de ibland önskar. 

Arkitekten Hans Eek förklarar hur ventilationen fungerar.

Vi befinner oss i ett av ETC Byggs hus i Västerås och rör oss till ett rum högst upp i huset där ventilationen regleras och arkitekten Hans Eek förklarar att den friska luften kommer in genom ett hål i väggen, går igenom ett brandspjäll och ett filter.
– Inomhusluften är friskare än utomhusluften. Den använda luften går ut parallellt, de möts aldrig. Om det är 0 grader ute är har luften 18 grader när den passerat värmeväxlaren och kommer in. Den använda luften har 21 grader när den går ut till värmeväxlaren. Den passerar också ett filter och går ut i det fria med 2 grader, vilket innebär 90 procents verkningsgrad. Energiförlusten i ventilationen är väldigt liten.
De boende kan höja inomhustemperaturen till max 24 grader och sänka till lägst 21 grader.
– Vill man ha kallare än 21 får man öppna fönstret.
– Vi har dessutom en finess, ett borrhål för bergvärmepumpen 100 meter ner, vilket gör att vi kan få upp 10-gradigt vatten hela tiden, året runt, utan någon värmepump, säger Hans Eek.

Uppskattar all feedback

Mattis Berg förklarar att ETC Bygg försöker lära sig av responsen från hyresgäster i Västerås och Växjö för att ta med sig erfarenheten till huset som just nu byggs i Malmö.
– I Västerås utrustades alla lägenheter med Bokashi-hinkar. Men det visade sig att alla inte använder dem, så i Växjö fick de boende välja om de ville beställa Bokashi-hinkar till sin lägenhet. Då levererar vi dem, gratis. Sådant är lärdomar.
– Jag bor inte själv i huset och uppskattar all feedback jag kan få för att se vad som kan förbättras. Vi har ambitionen att man ska vara stolt över sitt boende, att det ska vara unikt.