Lantbrukaren Joel Holmdahl i Rikkenstorp, några mil utanför Ludvika i Dalarna, har ingen hög lön. Men eftersom han bedriver ett andelslantbruk, vilket betyder att det är en ekonomisk förening driven av 36 familjer som sätter lönen för det arbete han gör som agroekologisk grönsaksodlare – mot att de varje vecka får grönsaker – har han en ekonomisk trygghet.
Tack vare att Joel Holmdahls hushåll, med frun Maria och en tvååriga dottern Frida, har ett lågt matkonto – förutom de egna grönsakerna har de några får, höns och bin – och även håller andra kostnader nere, kan Joel spara ungefär hälften av sin lön.
Att sätta in pengarna på ett bankkonto menar han är att kasta dem i sjön, eftersom inflationen är hög. Och han ser etiska problem i alla typer av fondsparande.
Därför ville han spara hos ETC
Anledningarna till att han valde att spara i ETC Bygg är flera. Dels handlar det om den egna tryggheten. Med 5 procents ränta på pengarna känner han att de är någorlunda inflationssäkrade, men framför allt vet han att pengarna används till något bra.
– Jag har själv besökt hyreshuset i Västerås, som jag och alla andra sparare har varit med och möjliggjort. Det var jättekul att se att det inte bara är ett hus, utan också en gemenskap. De har bilpool, cykelpool och lite odlingar. Men självklart började jag tänka på att de där odlingarna var små i förhållande till hur många de bor där, tillägger han.
Joel Holmdahl hoppas att boende i ETC Byggs hyreshus på sikt kommer att inspireras av andelsjordbruksidén och att odla mer för självhushållning.
– Här i Rikkenstorp har vi visat att det räcker med en halvtidsbonde, 5 000 kvadratmeter grönsaksodling och en jordkällare. Det hade varit jätteroligt att designa upp liknande system för andra. Om möjligheten finns skulle jag kasta mig på det, säger han.
Joel Holmdahl är långt ifrån ensam om att placera sina pengar utanför de traditionella bankerna eller fonderna. ETC-koncernen har sedan flera år två öppna sparformer, ETC Bygg och ETC Sol, där allt fler människor väljer att placera sina pengar.
– I dagsläget är det 1 589 personer som sparar i ETC Bygg. Nyligen gick vi ut med en lånekampanj och har fått in enormt mycket ansökningar efter det så antalet växer ständigt, säger Emma Flavet, låneadministratör på ETC Bygg.
Över 200 miljoner kronor i sparande
Sparandet i ETC Bygg startade 2017 och har sedan dess utvecklats. Idag finns det flera olika sparmöjligheter både för privatpersoner och företag. Det går att spara både månadsvis och med engångsinsättningar, bundet eller obundet. Tack vare detta står sparformen för en betydande del av ekonomin för att förverkliga nya klimatpositiva hyreshus i trä.
– Det totala innehavet av sparpengar i ETC Bygg idag är 206 800 845 kronor, men det växer ständigt, periodvis har vi insättningar varje dag, berättar Emma Flavet.
ETC Bygg har ingen statlig insättningsgaranti, vilket Emma Flavet berättar väcker frågor hos människor som är intresserade av att börja spara.
– Vi får ofta frågor gällande insättningsgaranti och säkerhet. Då vi inte är en bank så kan vi inte erbjuda någon bankgaranti men vi erbjuder ett sparande i trygga hus istället för spekulationsekonomin. Säkerheten ligger helt enkelt i husen vi bygger och vår möjlighet att sälja dem samt även i hyrorna som de boende betalar.
Joel Holmdahl Holmdahl säger att han tänkte igenom om det kändes säkert att placera sina pengar i ETC Bygg trots att det inte finns bankgarantier och han kom fram till att det ändå känns tryggt. Han ser hur husen byggs.
Dessutom tänker han att sparandet är en del av en röd tråd i det egna livet. Han är agroekologisk lantbrukare, vilket betyder att det inte bara finns en ekologisk utan även en social dimension i odlandet – en tanke om att sociala relationer bygger både trygghet och matsäkerhet.
36 hushåll är medlemmar i den ekonomiska föreningen som står bakom hans lantbruk och medlemmarna delar på ansvar, risk och skörd – och betalar cirka 1 000 kronor i månaden för att varje vecka få en veckoranson av de grönsaker Joel Holmdahl odlar. Men i praktiken har det blivit så att långt ifrån alla betalar 1 000 kronor. På medlemsmöten har de kommit fram till att tillämpa månadsavgiften med solidarisk flexibilitet. Någon med en låg pension betalar 500 kronor, meden den som har ett högavlönat heltidsarbete betalar 1 500 kronor i månaden. På torsdagar har de gemensam skördedag, då kommer de medlemmar som kan och vill, skördar, sorterar och packar grönsakerna.
– Det är häftigt att gruppen runt andelsjordbruket utvecklats till en förening. Styrkan är att man gör saker tillsammans, för att det ska funka långsiktigt.
Han känner att även de sparade pengarna i ETC Bygg handlar om att göra något bra tillsammans, göra vad man kan för att bygga hållbara relationer och en hållbar värld.
– Allt vi gör för att bidra till hållbarhet tror jag spelar roll.
Text: Rebecka Bohlin. Bild: Jeffrey Mcintosh
Fakta: Så sparar du hos ETC Bygg
Sparandet från enskilda människor är en mycket viktig del av ETC Byggs Ekonomi, utan spararna hade det inte varit möjligt att bygga de klimatpositiva hyreshusen i trä.
Hittills har ETC Bygg färdigställt fem hus, två i Västerås och tre i Växjö. Det är 15 lägenheter i varje hus så totalt finns det 75 lägenheter.
Bygge av ett hyreshus i Malmö pågår, det blir ett 10-våningshus med 60 lägenheter och beräknas vara klart runt årskiftet 2024/2025.
Vill du vara med och spara i ETC Bygg med upp till 5 procent ränta? Läs mer här