Halmproducenten: ”De brukade skratta åt oss – nu skrattar ingen längre”
Att ETC Bygg uppför världens högsta byggnad med väggar av trä och halm väcker stor uppmärksamhet. Företaget EcoCocon som tillverkar den industripressade halmen, planerar att skala upp från två till trettio fabriker i Europa, avslöjar försäljningschef Paul Lynch, baserad i Finland, under ett Sverigebesök.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs vid årskiftet.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Elefanten i rummet. Så kallas ibland byggsektorns klimatpåverkan, som är betydligt större än till exempel flygets. När Bauhaus Earth lägger samman statistik från Internationella energirådet IEA och Statista finner de att infrastruktur och byggnader står för hela 42 procent av utsläppen. Den största delen, 27 procent, är indirekta utsläpp från produktion av elektricitet och uppvärmning till byggnader. 15 procent är materialproduktionen där det handlar om fyra stora grupper: Cement, järn, stål och aluminum. Det är en av förklaringarna till att intresset för biobaserade material plötsligt blivit enormt. – För tio år sedan, eller faktiskt också för fem år sedan, när jag berättade om industripressad halm som isoleringsmaterial för stora byggföretag brukade de skratta åt mig. Idag skrattar ingen, idag vet även de stora företagen att de måste förändras. Ingen kan längre ignorera byggbranschens klimatpåverkan, säger Paul Lynch.
Som att hänga upp gardiner
Det började som ett intresse. Redan för 20 år sedan hade Paul Lynch deltagit i flera workshops, utbildningar och själv varit med om att bygga hus med väggar av halm, i Finland, Danmark och andra länder. Men det var tidsödande att stapla halmbalar på varandra för att bygga upp tjocka väggar. 2014 kom han i kontakt med det litauiska företaget EcoCocon, som arbetar med halm som isoleringsmaterial i en industrialiserad process. – Vilken skillnad! När halmen pressas industriellt och du får färdiga väggelement går arbetet oerhört smidigt. Från att min byggfirma, som arbetade främst med renovering av äldre byggnader med enbart naturmaterial, till att EcoCocon frågade om jag ville bli samarbetspartner i Finland, gick det ganska fort. Ja, jag ville vara en del av att få ut detta och förändra hur vi bygger och renoverar. Färdiga väggelement med industripressad halm, kanske låter abstrakt. Vad menas? Jo, i dag är principen är densamma som när hus byggs i betong, att använda sig av utfackningsväggar, det vill säga färdiga väggelement som monteras i fack. Lite som att hänga upp gardiner. Kanske är det därför utfackningsväggar på engelska heter curtain walls.
Det finns en rad olika biobaserade material på frammarsch, som kan ersätta de klimatskadliga byggmaterialen. Paul Lynch har själv genom åren arbetat en hel del med både vass, lera och andra naturmaterial. Anledningarna till att han är så förtjust i halm är flera: – Halm är en restprodukt från jordbruket. Du upptar inte jordbruksmark för att tillverka ditt isoleringsmaterial, du tar hand om restprodukten. Och istället för att den förgasas till utsläpp binder du in den som isolering och skapar en kolsänka. Dessutom ger du lantbrukaren en möjlighet att få avsättning för ytterligare en produkt. Det är klimaträtt, på alla sätt. Dessutom är isolering av halm bra för hälsan, för den som bor i byggnaden. – Halm har, liksom andra naturliga byggmaterial, som till exempel lera, samma egenskaper som trä, de reglerar luftfuktigheten och inomhusklimatet blir väldigt bra.
EcoCocon grundades 2008 i Litauen och har genom åren tilldelats en rad miljöutmärkelser. – Fram till i dag har vi byggt över 53 000 kvadratmeter EcoCocon-väggar, bundit mer än 6 000 ton koldioxid och sparat åtminstone 9 000 ton till, genom ökad energieffektivitet över våra byggnaders livscykel, säger Paul Lynch. Han är på besök i Sverige för att besöka ETC Byggs höghusbygge i Malmö, och ETC Byggentreprenads ekohusfabrik i Hultsfred, där halmen infogas i färdiga väggelement.
Världsunikt bygge i Malmö
Det högsta hus som hittills byggts av halmväggar finns i Frankrike, berättar Paul. – Det är fem våningar högt. Så att ETC Bygg uppför ett 12-våningshus är världsunikt. Vi är väldigt glada att kunna samarbeta med ett företag som vågar ta täten och visa att biobaserade material är ett självklart val. Samarbetet med ETC Bygg initierades för flera år sedan när ETC-tidningen Kloka hem 2016 uppmärksammade det första huset med industripressad halm från EcoCocon i Sverige. Paul Lynch och ETC Bygg:s grundare Johan Jenny Ehrenberg möttes kort därefter på en svensk byggmässa, där Kloka hems redaktör presenterade dem för varandra. Så småningom tog ETC Byggs inköpsansvariga kontakt, företaget hade bestämt sig för att inte bara bygga i trä utan också att minska andelen trä genom att kombinera trä och halm, i höghusbygget i Malmö.
Intresset växer
Paul Lynch berättar att ETC Bygg är långt ifrån ensamma om att tänka i klimatsmarta banor när de planerar och genomför husbygge. Intresset växer från byggsektorn i stort. – Nyligen fick EcoCocon igång fabrik nummer två, i Slovakien. En fabrik producerar ungefär vad som räcker till två husbyggen, per dag. – Om vi tänker att vi ska ha bara en procent av den europeiska marknaden av isolering till de hus som kommer att byggas de närmaste åren, så behöver vi skala upp till cirka 30 fabriker i Europa och det är vad vi planerar för. Inom tre–fem år räknar jag med att vi har en fabrik i Sverige.
Världens blickar riktas hit
När Paul Lynch besöker Hyllie, den del av Malmö där höghuset med väggar av trä och halm just nu uppförs, känner han en särskild glädje. – Vi brukar säga att vi revolutionerar byggindustrin genom att leverera ett klimatneutralt, hälsosamt och effektivt byggsystem som är designat att tryggt återbördas till naturen efter användningen. Nu riktas världens blickar mot ETC Bygg och EcoCocon, i och med detta fantastiska hus. Att vara här och se det växa fram är stort!