ETC Bygg och Kaminsky firade internationella framgångar
Med innovativa lösningar och hållbarhet i fokus har ETC Bygg och Kaminsky Arkitektur rönt internationell framgång. I november prisades deras klimatpositiva hyreshus med det prestigefulla UIA 2030 Award, utdelat av FN i samarbete med International Union of Architects, ett av flera priser de tilldelats den senaste tiden. Det firades under onsdagen, med ett 60-tal inbjudna gäster.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs vid årskiftet.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Jenny Johan Ehrenberg, grundare av ETC Bygg, hälsar välkomna och beskriver hur projektet startade som en idé i en ledare för snart åtta år sedan:
– Jag uppmanade våra läsare att fundera på om vi inte kunde bygga ett hyreshus tillsammans. Till min förvåning sa de ja. Därefter började vi samla in pengar genom crowdfunding, vilket gjorde det möjligt att förverkliga visionen.
Idag har ETC Bygg uppfört två hyreshus i Västerås och tre Växjö. I december 2025 beräknas det pågående bygget av ett höghus i Malmö, ett 12-våningshus byggt helt i massivträ, med solceller och halmisolerade väggar, stå klart. Ehrenberg är stolt över att projektet har blivit både ekonomiskt och ekologiskt hållbart:
– Våra första hus genererar positiva kassaflöden och fungerar som exempel på vad som är möjligt när man ställer krav på klimatpositivt byggande.
Byggbranschens miljöutmaningar
Joakim Kaminsky, arkitekt och vd för Kaminsky Arkitektur, pekar på den tunga miljöbördan inom byggbranschen:
– Vi i fastighets- och byggsektorn står för nästan en fjärdedel av Sveriges koldioxidutsläpp. När vi bygger sprids också många gifter. Därför har vi satsat på trä, som både har lägre klimatpåverkan och fungerar som en kolsänka. Och i vårt senaste projekt minskar vi andelen trä, genom att också jobba med industripressad halm. Kaminsky understryker att hållbara material och metoder inte bara minskar klimatpåverkan utan också skapar bättre bostäder för människor.
– Att bo i ett hem byggt i trä är en helt annan upplevelse. Man känner doften av trä, och ljudmiljön är lugnare. Det är fantastiskt att kunna erbjuda detta till över 200 personer som nu bor i våra hus. Han fortsätter:
– Om vi kan bygga så här, med biobaserade material och energieffektiva lösningar, finns det ingen anledning att andra inte skulle kunna göra detsamma.
Höghus i massivträ och halm – ett tekniskt genombrott
Fredrik Fagerberg, byggchef för ETC Bygg deltar i firandet av priserna via videolänk på plats i bygget i Malmö. Han filmar det pågående bygget och förklarar:
– Vi bygger hela huset i korslimmat trä. Kärnan kring trapphuset bär upp det mesta av byggnaden, medan golv och balkonger förankras i pelare längs ytterkanterna. Fagerberg förklarar också hur halmisoleringen bidrar till både klimatnytta och hållbarhet:
– Vi använder industripressad halm från Ecococon, som packas hårt och monteras till prefabricerade väggar i vår egen ekohusfabrik i Hultsfred. Den här lösningen ger utmärkt isolering och låga utsläpp. Höghuset i Malmö kommer att generera mer energi än det förbrukar tack vare solceller som monteras på tak, fasader och balkonger.
Internationell uppmärksamhet och fler priser
Den 6 november mottog ETC Bygg och Kaminsky Arkitektur UIA 2030 Award under en FN-ceremoni i Kairo. Priset uppmärksammar projekt som bidrar till FN:s Agenda 2030-mål för hållbar utveckling. Juryns motivering lyfte särskilt fram användningen av hållbara material och solenergi: ”Projektet exemplifierar engagemang för klimatpositivt byggande och skapar en gemensam miljö för odling, cykling och delningsekonomi.”
Södermanlands arkitekturpris 2024 kommer att delas ut till ETC Solpark i Katrineholm för dess funktion som testbädd och mötesplats för hållbart byggande, den 7 december – och nyligen tilldelades ETC Bygg ett diplom för sin klimatgärning, av Växjö kommun.
Cecilia Öfverholm från Formatio, en journalistisk hubb för arkitektur och design, var en av ett 60-tal besökare när ETC Bygg och Kaminsky firade den senaste tidens prisregn. Hon tycker att det är fantastiskt att få höra om nya affärsmodeller och den kunskap som finns hos både Kaminsky och ETC Bygg. – Jag ser detta som ett framgångsrikt koncept som kan appliceras i fler kommuner. Jag är imponerad över att det är små, innovativa företag som går i bräschen för det här viktiga arbetet, men varför ska det vara de mindre aktörerna som får dra det tunga lasset?
Jenny Johan Ehrenberg avslutade firandet med en uppmaning:
– Byggbranschen behöver ta sitt ansvar och våga tänka nytt. Vi har visat att det går – nu är det upp till fler att följa efter.