ETC Bygg tävlar om att bli årets bygge

ETC Byggs klimatpositiva hyreshus i Västerås är ett av de projekten som tävlar om byggindustrins pris för årets bygge.

– Att vi är en av de utvalda i tävlingen om byggindustrins pris för årets bygge är ett fantastiskt stöd för alla som stöttat projektet och vågat gå längre än vad andra sagt är möjligt, säger Johan Ehrenberg, grundare av ETC Bygg.

ETC Byggs hyreshus i Västerås är på många sätt ett unikt byggprojekt i Sverige. Hela bygget har finansierats genom crowdfunding – över 1 000 personer har genom att spara pengar i projektet varit med och sett till att det har blivit verklighet.

I somras var husen, som är byggda helt i trä och producerar sin egen el genom solceller på taken, klara för inflyttning.

– Hyreshusen i Västerås är ett pilotprojekt, det är ett viktigt arbete för att spara energi för de boende men även i byggprocessen, säger Hans Eek som tillsammans med Kaminsky Arkitektur har ritat husen.

Husen är inte anslutna till fjärrvärmesystemet i Västerås utan klarar tack vare de solceller och batterilager som de är försedda med att producera all energi som förbrukas för både uppvärmning och elanvändning själva.

Tack vare att husen är byggda av trä och eftersom ETC Bygg återinvesterar allt överskott i nya byggprojekt istället för att ta ut vinst, har de inflyttade hyresgästerna också bland de lägsta hyrorna i Västerås för nybyggda lägenheter. Dessutom har de tillgång till elbilspool i anslutning till husen.

Målet med husen har varit att skapa ett klimatpositivt byggande, där trä och återvinningsbara material används så långt det är möjligt istället för att använda exempelvis betong. En komplett analys över Västeråshusens klimatpåverkan kan du ta del av här.

ETC Bygg är en av tre nominerade i den prestigefyllda tävlingen Årets bygge i kategorin Bostäder. Den 24 mars avgörs det vem som tar hem priset.

Vill du vara med och spara i ETC Bygg? Läs mer här.