Vi möts hemma hos Erica Söderberg. Här har hon bott i ETC Byggs hus sedan det stod klart 2021.
– Jag är verkligen för allt som är klimatpositivt och handlar om långsiktig hållbarhet, får man en chans till att bo såhär, så är det perfekt. Dessutom har jag nära till mina föräldrar, nära till sjön, nära till stationen.
Erica Söderberg bor med sin sjuåriga son i en 2-rumslägehet på 49 kvadat. Men hon har informellt gjort om den till en mini-3:a genom att dela av vardagsrummet med en vit bokhylla. Gröna växter skapar hemtrevlighet. Hon upplever att lägenheten är tillräckligt stor, inte minst tack vare en rymlig balkong och berättar att hon tänker allt mer på att inte ha för mycket saker.
Ser möjlighet att ställa om
Det är en del av hennes klimatengagemang, att leva som hon lär. Eftersom det finns en elbilspool i huset står hon i färd med att göra sig av med den egna bilen som hon behövt ha i jobbet.
– Klimatkrisen gör mig på ett sätt oroad men jag vill heller inte bara tänka negativt. Om vi alla hjälps åt och förändrar det vi kan och sprider det, ser jag alla möjligheter till att vi kan ställa om. Vi måste ju samverka och tänka på hur vi nyttjar jordens resurser, äta rätt, konsumera mindre. Vi blir inte lyckligare av konsumtion, tvärtom! Det handlar snarare om en energifrigörelse.
För egen del tycker hon att den största fördelen med att hyra sin lägenhet av ETC Bygg är att inomhusluften är så bra, tack vare de biobaserade materialen.
– Det känns i lungorna och i hela kroppen faktiskt. Det är en superkonkret fördel. Jag trivs också med det rent estetiska. Första intrycket var: gud, blir det mycket trä! Men det ger en vilsam känsla, det stör inte.
Till det kommer en fin kontakt med grannar.
– Vi har haft olika fester och sammankomster på gården. Jag har mycket kontakt med ett par andra tjejer som bor här, vi kan ta en kvällspromenad eller går och badar tillsammans. En annan grannfamilj har barn i samma ålder som min son. Vi hjälps åt med odingar, sköter om trädgården.
Hon tillägger att det även finns en ekonomisk fördel med boendet. Hyran är något lägre än i annan nyproduktion i området.
– Elen är inte alls dyr, någon hundralapp i månaden, det är en ekonomisk fördel!
Därför kan elräkningen bli låg
Arkitekten Hans Eek som var med om att ta fram huset i Västerås, tillsammans med arkitektbyrån Kaminskys och som gjort energiberäkningarna, förklarar hur det är möjligt att hyresgästerna får så låga elräkningar och vi rör oss till elcentralen högst upp i huset där han visar installationerna.
– Vi har 450 kvadratmeter solceller i öst-västlig riktning, vilket är optimalt. Det stämmer ju med de boendes konsumtion. När solen är i öst får vi mycket el till morgonkaffet. När den står i väst lagar hyresgästerna middag. Vi blir oberoende vad gäller hushållselen långt in på vintern.
En annan förklaring till den låga elräkningen är upplägget att de boende delar nätavtal, genom att ETC Bygg står på avtalet för hela huset. Det är också möjligt tack vare produktionen av egen solel.
I hela sin karriär har Hans Eek byggt energisnåla hus, men att jobba med ETC Bygg är det roligaste projektet han varit med om.
– Det är fantastiskt att vi kan bygga klimamatpositiva hus som lagrar mer kol än vad som går åt i bygget, så borde alla hus byggas. Jag är väldigt stolt över de fysiska husen, men dessutom över det ekonomiska upplägget, att människor crowdfondar, sparar mot en avkastning i ETC Bygg, och gör klimatnytta. Det är inte vinstjakt som driver ETC Bygg, det är att göra skillnad.