Vill du ta stegen på byggställningen eller bygghissen upp till våning 10?
Bygghissen är ett självklart val och utsikten är hänförande.
Vi befinner oss i Hyllie, Malmö, där ETC Bygg jobbat sig uppåt i rask takt.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Fyra våningar i taget växer det hyreshöghus ETC Bygg uppför i Malmö, på höjden. Från utsidan syns nu 10 våningsplan på huset som blir 12 våningar, inklusive källare och ett våningsplan under taket med plats för teknik och förråd.
”Halm är fantastiskt”
På bottenplan visar Fredrik Fagerberg de utrymmen som kommer att hyras ut som café, butik eller kontor. Fönstren är enorma, med vackert ljusinsläpp. De yttre innerväggarna består av halm och ännu är det inte bestämt vilket ytskikt de får. – Vi tar emot intresseanmälningar från företag som vill hyra lokalerna i detta nu. Vi kommer att ha en dialog med dem om hur de vill ha det, kanske blir halmen synlig på något ställe?
Fredrik Fagerberg är byggchef och utvecklare på ETC Bygg. Idag visar han det pågående bygget för två leverantörer av material. Han förklarar att halm är fantastiskt på många sätt. Dels för att det är en restprodukt från jordbruket som både kommer till användning och lagrar in koldioxid när det blir till isolering istället för att ruttna och släppa ut koldioxid, men också för att industripressad halm (inköpt från EcoCocon), till skillnad från annan isolering bär last. Han drar med handen över den synliga halmen och förklarar: – Skillnaden mellan detta och en hampa- eller glasullsisolerad vägg, är att det är inte bara de där träbalkarna som tar lasten utan halmen tar också last. Vi reducerar mängden trä som går åt. – Vi tillverkar färdiga utfackningsväggar i ETC Byggentreprenads egen fabrik i Hultsfred och vi hoppas ju att fler ska inse hur bra detta är ur klimatsynpunkt och att hela byggbranschen ska ställa om. Hittills har husfabriken fokuserat på att leverera till ETC Bygg, men är redo att även ta in ordrar utifrån.
Väldigt mycket dyrare?
När Fredrik Fagerberg berättar att grunden inte innehåller någon stålarmering blir besökarna förvånade och vill se bergarten som används, basalt. Fredrik hämtar ett par överblivna basaltarmeringsstänger och de får väga dem i handen, lätta som fiskespön och otroligt starka. Fredrik Fagerberg förklarar varför han tycker att basalt är så bra: – Så småningom kommer fukten in till stålet, om du armerar med stål, och då oxiderar det och spränger sönder betongen. Här händer aldrig det. Vi har inget som oxiderar basaltarmeringen. Han får frågan om det blir väldigt mycket dyrare. – Basalt är lätt, volymen är det som begränsar, inte tyngden, vilket innebär att transporterna är färre. Så det blir snarare billigare, om du har en konstruktör som förstår skillnaden. Normalt sett behöver du ha 25 millimeter täckning på betongen, mellan stålet och utsidan betongen, för att skydda mot fukt. Här har du inget krav alls, egentligen. Du kan flytta ut armeringen ett par centimeter, vilket gör hävarmen mycket bättre. Då kan du reducera mängden armering.
Det är dags att ta sig uppåt i huset. – Vill ni ta stegen i byggställningen eller bygghissen, frågar Fredrik med ett leende. Bygghissen känns som ett självklart val. Den skramlar och rör sig sakta uppåt. När den stannar fälls en spång av metall ner mot byggställningen och via den kan vi gå in på det översta våningsplanet. De sista infästningarna av stomme och bjälklag kommer att pågå den närmaste tiden. Platschef Rimas Taryvadas konstaterar att det ska bli skönt att gå in i nästa fas av bygget, för det har varit ett stort jobb med alla långa infästningsskruvar. Han visar de 52 centimeter långa skruvarna och förklarar att det sitter 57 sådana i varje hörn. – Vad tror du, kommer vi upp i en miljon skruvar totalt i det här bygget, frågar Fredrik. – Ja, ungefär så, nickar Rimas.
Många detaljer återstår
Fönster och balkongdörrar är redan på plats och att detta blir lägenheter med en fantastisk utsikt är uppenbart. Öresundsbron kan skymtas på avstånd och i söder syns runda kolonilotter. – Balkongerna med utsikt över hela Malmö kommer att kännas lyxiga. Vi arbetar i detta nu med detaljer om hur de ska utformas, berättar Fredrik.
Fortfarande återstår mycket arbete, både invändigt och med att klä fasaden med träpanel. Under tiden måste varje moment i bygget noggrant kontrolleras mot ritningarna. Denna förmiddag har Fredrik Fagerberg, Rimas Taryvadas och projektledare Moa Paulin ett möte i byggboden där de går igenom olika detaljer och kontrollerar metodiskt mot ritning. Vissa saker måste dubbelkollas. Moa gör en lista på saker som ska gås igenom innan nästa avstämning. – Ska jag boka in ett extra möte om VA? frågar Rimas. – Nej, det kommer inte att behövas, svarar Fredrik.
Vad gör det här huset så speciellt, Fredrik? – Det har en unik finansiering, människor som crowdfundat genom att spara i ETC Bygg mot avkastning har gjort detta möjligt. Vi har framför allt byggt i biobaserade material och det är också världens högsta halmhus. Och så sätter vi upp massor av solceller.
Hur stolt är du på en skala? – 110, på en 10-gradig skala!
Fakta/ETC Byggs hus i Malmö
• Huset kommer att bestå av 52 lägenheter. • Beräknas vara inflyttningsklart i januari 2026. • Huset är finansierat via crowdfunding, människor sparar i ETC Bygg mot en avkastning. Spara du också! • Anmäl intresse för att hyra lägenhet via Boplats syd. • Anmäl intresse för att hyra lokal i bottenplan: mattis.berg@etc.se