Därför klarar ett höghus av trä och halm brandskyddskraven
Alla vet att ett trähus som inte släcks kan brinna ner till grunden – så hur kan trä och halm klara brandskyddskraven? Brandskyddsingenjör Torkel Dittmer: ”Jag skulle gärna själv bo i ett sådant hus. Säkerhetsnivån är jättehög, som den ska vara enligt svensk lag.”
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 är 3,25 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
I Sverige avgör Boverket vilka material som är godkända ur brandsäkerhetssynpunkt. Kraven på brandsäkerhet är högre för flerbostadshus än på villor. Trä och halm är godkända byggmaterial – under vissa förutsättningar.
Trä är godkänt – med vissa begränsningar
Brandingenjör Torkel Dittmer har arbetat med brandtester och analys av brandrisk i 19 år, för Brandskyddslaget, ett fristående bolag med närmare 100 anställda, som anlitats av ETC Bygg. Han förklarar att trä är godkänt som byggmaterial av Boverket, men att det finns vissa begränsningar. – En villa får ha obehandlat trä som ytskikt i både väggar och tak, den kan byggas helt i trä. – Bygger du ett flerbostadshus finns det begränsningar i hur mycket exponerat trä du får ha. Ska du ha ytskikt av trä måste de ha en brandskyddsbehandling. ETC Bygg har använt Burnlock i sina hyreshus i Västerås och Växjö, den mest miljövänliga brandskyddsbehandlingen. Med sprinklers kan väggarna vara obehandlade. I Malmö byggs sprinklers in i alla lägenheterna. Burnblock är ett giftfritt brandskyddsmedel som är testat och är godkänt. Det består enligt tillverkaren endast av rent naturliga ingredienser som är 100 procent nedbrytbara.
Torkel Dittmers roll som sakkunnig brandingenjör innebär, under den pågående byggfasen, att han och kollegorna i Brandskyddslaget hjälper ETC Bygg i brandprojektering. De hjälper övriga teknikkonsulter att göra rätt; arkitekter, konstruktörer, elektriker, ventilationsinstallatörer och så vidare.
Men inte heller brandskyddsimpregnerat trä kan väl stå emot eld hur länge som helst? – Nej, det stämmer. Brandskyddskraven utgår ifrån att alla lägenheter ska stå emot brand i minst 60 minuter. Börjar det brinna i en lägenhet är det en avgränsad brandcell som har brandklassade avgränsningar för att elden inte ska nå andra lägenheter eller påverka stommens stabilitet, och påverka husets bärighet. – Att släcka lägenhetsbränder är förhållandevis okomplicerat. Att Räddningstjänsten har 60 minuter på sig innan det finns risk att branden sprider sig i huset är därför rimligt. – Har du sprinklers, aktiveras de automatiskt vid brand, även om det skulle börja brinna i en lägenhet där ingen är hemma och kan larma.
Testar en brandcells temperaturökning
Torkel Dittmer förklarar att alla brännbara material kan självantända vid riktigt hög värme – men att det krävs mer än 200 grader för de flesta byggmaterial. – När du testar en brandcell, låter du det brinna med full kraft och kontrollerar att den andra sidan av brandcellsgränsen inte kommit upp i 200 grader temperaturökning inom en timme. Och de väggar ETC Bygg använder håller bättre än så. Den här klassificeringen kallas EI, förklarar Torkel Dittmer, vilket innebär att temperaturökningen på andra sidan väggen är högst 200 grader, i detta fall EI 60, alltså max 200 grader plus ursprungstemperatur, efter 60 minuter.
Omfattande egna tester
För att få godkända bygglov för hus i biobaserade material, med stomme av KL-trä och ytskikt – både invändigt och utvändigt – av trä, har ETC Bygg behövt genomföra omfattande egna brandtester. ETC Bygg har anlitat det brandtekniska materiallaboratoriet RISE i Borås. Där har en tre våningar hög fasadvägg byggts upp i trä av ETC Bygg. Väggen sätts i brand, viket är en testbädd för att utvärdera produkternas brandegenskaper i förhållande till brandsäkerhetskraven. Testbädden innefattar laboratorier som innehåller avancerad mätutrustning för mätning av brandeffekt, flamspridning, antändning och produktion av rök och giftiga gaser. Fasadtestet görs enligt metoden SP Fire 105. Torkel Dittmer förklarar att det innebär en standardiserad analys, som innebär att alla brandtekniska laboratorier arbetar likadant. Det spelar ingen roll vilket laboratorium du anlitar, deras tester ger samma resultat. – SP Fire 105 är en storskalig nordisk metod. Testet består i att branden inte ska sprida sig mer än två våningar, den ska inte kunna nå tredje våningen.
Hur går det till? – Först bygger ETC Bygg en fasad i tre våningar. Sedan sätter det brandtekniska materiallaboratoriet eld på 80 liter Heptan. Du kan jämföra det med bensin, men man använder Heptan, för det är ett specifikt ämne som beter sig lika varje gång, oavsett vilket testlabb som utför testet. Heptanet får brinna ut, vilket tar 20-25 minuter. Under den tiden ska branden inte ha tagit sig till våning tre. När Heptanet brunnit upp släcks fasaden, och laboratoriet analyserar vilka skador som uppkommit. ETC Byggs väggar har testats, analyserats och godkänts ur brandsäkerhetssynpunkt.
Brandtester leder till förbättringar
Torkel Dittmer tycker att det är bra att så omfattande tester görs. Till exempel ledde testerna till att ETC Bygg bestämde sig för att använda det brandsäkra materialet Minerit i fönstersmygar istället för trä. Torkel Dittmers roll som sakkunnig brandingenjör innebär, under den pågående byggfasen, att han och kollegorna i Brandskyddslaget hjälper ETC Bygg i brandprojektering. – Vi hjälper övriga teknikkonsulter att göra rätt; arkitekter, konstruktörer, elektriker, ventilationsinstallatörer och så vidare. Vi ser till att de får rätt förutsättningar med avseende på brandskydd och utrymning. Vi ser till att det blir tydligt vad som faktiskt gäller i just detta hus. Han förklarar att byggreglerna innehåller föreskrifter med funktionskrav som du måste följa till punkt och pricka och allmänna råd med förslag på lösningar, hur du kan uppnå kraven. – Vi gör analytisk dimensionering.Om du inte vill göra precis som rådet, har vi möjlighet att visa en minst lika bra lösning på ett annat sätt. Vi gör egna tester, beräkningar eller bedömningar genom resonemang som bevisar brandsäkerheten, vilket används för att i slutskedet få huset godkänt av byggnadsnämnden.
Heptanet får brinna ut, underpågående brandtest.
Hur tar man hänsyn till husets åldrande när man gör brandtester? – Trä som inte ruttnar har olika fuktkvoter, det finns med i analysen. Om trä ruttnar är det en annan problematik, då tappar den bärighet. Men fasaden är det som riskerar att ruttna om du till exempel lägger en jordhög mot den eller om den utsätts för slagregn över tid. Men ETC Byggs träfasad har ingen bärighetsfunktion, den är bara en ett estetiskt ytskikt. – Fasaden impregneras med Burnblock och testas med jämna mellanrum enligt ett underhållsprogram. När fasaden blir blöt och torkar omvartannat, kan koncentrationen av impregnering sjunka. Därför görs tester löpande – och efter ett visst antal år behöver huset impregneras på nytt.
Du har berättat om trä. Men ETC Bygg kombinerar trä och industripressad halm som isolering i ytterväggar. Vilken brandrisk utgör halmen? – Halmen har visat sig vara betydligt bättre ur brandskyddsrisk än andra material, som cellplast. Halm har varit en beprövad teknik under lång tid. – Under produktionstid, medan bygget pågår är det en risk med alla brännbara material att vara exponerade. Men halmväggar täcks alltid med någon form av ytskikt som ger brandskydd, innan hyresgästerna flyttar in.
Halm med hög densitet
ETC Bygg köper in den industripressade halmen från EcoCocon och bygger utfackningsväggar i ETC Byggentreprenads ekohusfabrik i Hultsfred, som producerar både till ETC Bygg och externa kunder. EcoCocons internationella försäljningschef Paul Lynch har flera gånger besökt både det pågående bygget i Malmö och husfabriken i Hultsfred. Han är van att svara på frågor om halm och brandrisk och förklarar att företaget löpande låter göra brandtester för att säkerställa att de uppfyller brandsäkerhetskraven: – Att få halm att brinna är oerhört svårt och nästintill omöjligt när den är hårt sammanpressad och det inte finns något syre. Det är därför vi pressar den halm vi använder i väggarna så hårt. I motsats till vad man allmänt tror är brandsäkerheten för halm och trä hög. Halmen i våra element är pressad till en densitet på 115 kilo per kubikmeter, vilket inte ger tillräckligt utrymme för syre för brinna. Dessutom innehåller halm mycket kiseldioxid vilket naturligt ökar på halmens brandhärdighet. När trä och halm brinner, producerar båda materialen en isolerande yta av träkol som beskyddar dem från flammor. ETC Bygg har dessutom låtit göra egna brandtester av den industripressade halmen.
Efter utfört brandtest kontrolleras skivorna bakom träfasaden.
”Säkerhetsnivån är jättehög”
Sammantaget känner Torkel Dittmer ingen oro för att det på något sätt skulle ha slarvats med brandsäkerhetsambition och utförande i höghuset av trä och halm i Malmö. – Jag känner ingen oro alls. Jag skulle gärna själv bo i ett sådant hus. Säkerhetsnivån är jättehög, som den ska vara enligt svensk lag, säger Torkel Dittmer. – Visst har det funnits skumraskbyggen som bygger in luftspalter i trähus som gör att brand kan påverka många brandceller samtidigt och bli svårsläckt. ETC Bygg är inte ett skumraskföretag. Företaget har en platsbyggd lösning, där allt är staplat homogent. Det är väldigt rent och det blir svårt för en brand att sprida sig.