Bo klimatsmart i Växjö

Vill du leva och bo mer hållbart i Växjö? Läs om hur boende upplever sitt hus, sina balkonger och sin trädgård.

Ylva Jönsson har bott i ett av ETC Byggs hyreshus i Växjö med sin man Hans-Bertil sedan det byggdes, 2022. Tidigare bodde de i en villa och trots att Ylva i grunden älskar odling kände de båda mer och mer att det var ett för stort jobb att sköta trädgården – en för stor gräsmatta att klippa.

När de fick höra talas om ETC Bygg:s hus anmälde de genast intresse och hade turen att få just den lägenhet de önskade, en rymlig fyra i etage.

– Jag älskar ju odling, så både balkongen och vår tillsammansodling är viktig för mig.

Alla hyresgäster har möjlighet att odla, både i odlingslådor och i två rymliga växthus.

– Jag har längtat efter växthus i hela mitt liv! Och jorden här är fantastisk, det växer helt otroligt! Vi sätter persilja, basilika, pumpor, tomater, blommor och mycket annat. Det bara prunkar!

Hans-Bertil och Ylva älskar sin balkong.

Hans-Bertil har länge varit intresserad av ekohus och när de båda såg ritningarna till ETC Byggs hus i Växjö kände de direkt: Här vill vi bo!

Att de sålde villan har de inte ångrat en sekund.

– Söndagskvällarna tycker jag är särskilt mysiga. Då brukar vi träffas i trädgården och umgås samtidigt som vi vattnar och sköter om våra odlingar.

ETC Bygg har tre hyreshus i Växjö, på Högövägen. Husen är klimatpositiva, de är byggda i biobaserade material och har solceller som producerar mer el än de boende gör av med.

I huset finns elbilspool och elcykelpool, som är mycket uppskattade av de boende.

Välkomnar nya hyresgäster

Annelie Norell, som administrerar uthyrningen, berättar att den som är intresserad av att bo här kan anmäla sig via hemsidan – och att det också går bra att kontakta ETC Bygg för att ställa frågor via samma länk.

– Vi har över lag väldigt nöjda hyresgäster, så det är roligt att kunna erbjuda nya hyresgäster möjlighet att bo hos oss.

Ylva Jönsson: Jorden här är fantastisk, det växer helt otroligt!

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.