Arkitekter från hela Norden besökte ETC Bygg: En nära-döden-upplevelse?
Nyligen genomfördes en konferens om hållbart byggande i biobaserade material med inbjudna deltagare från hela Norden, i Malmö. Daniel Fagerberg presenterade ETC Bygg och tog med hela gruppen till byggplatsen i Hyllie. Arkitekten Ana Mendoza blev inspirerad: ”Detta är antagligen så nära du kan komma noll i utsläpp.”
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Arkitekter och andra yrkesgrupper som arbetar med hållbart byggande i biobaserade material samlades nyligen till en stor konferens, arrangerad av Sustainnordic, i Malmö. Där presenterades erfarenheter av att bygga i material som obränd lera, hampafiber, halm, trä och i kontakt med ett regenerativt jordbruk – som ger mer än det tar från naturen. Samtliga föreläsare förhöll sig till vad FN:s klimatpanel uttalat är nödvändiga utsläppsminskningar för att hantera klimatkrisen och konstaterade att byggbranschen är en stor utsläppare som snabbt måste ställa om.
Arkitekten och ingenjören Daniel Fagerberg, pionjär inom hållbart byggande, var en av föreläsarna. Han delade sina insikter om hur naturliga och förnybara material kan förändra byggbranschen och bidra till en grönare framtid och underströk att både byggmaterial och byggnadskoncept behöver vara miljövänliga men samtidigt kostnadseffektiva. Han underströk att materialvalen är avgörande när vi tar oss an framtidens byggande. – Hur ska vi definiera ett koldioxidneutralt material? Vad behöver vi egentligen? Vad är den gemensamma grunden för allt? Jag skulle säga att det är den lägsta graden av bearbetning. Om man kan komma så nära källan till materialet som möjligt, så är det det materialet man ska använda. – Är det dessutom en restprodukt, som under sin tillväxt lagrat koldioxid, och är ett material vi annars skulle bränna eller begrava, då har vi ett faktiskt nollutsläpp. Till exempel är halm är ett fantastiskt isoleringsmaterial!
Digital tvilling spelar roll
Han berättar att teamet i ETC Bygg arbetat med att designa skräddarsydda massproduktionslösningar med naturliga material, där digitala tvillingar möjliggör en industrialiserad process och en snabbare byggfas, vilket håller kostnader nere. – Jag började utveckla programvara för att styra maskinerna lika enkelt som att spela Super Mario, säger Fagerberg och beskriver den utveckling som möjliggjort avancerad användning av naturliga material.
Efter en lång dag av inspirationsföreläsningar under Sustainnordics konferens, genomfördes studiebesök på två platser, varav det ena var en bussutflykt till ETC Byggs uppförande av ett hyreshöghus i biobaserade material, i Hyllie. Där påtalade Daniel Fagerberg, som anlitats som konstruktör i detta bygge, att byggnader ofta är överdimensionerade och underströk vikten av att vara sparsam med allt materialanvändande. Han presenterade huset som uppförs med bärande väggar av korslimmat trä och industripressad halm från EcoCocon, nämnde att grunden byggts med 50 procents lägre klimatavtryck, tack vare ett nytt betongrecept som ETC Bygg drivit för att få fram tillsammans med Swerock. Även armeringen av bergarten basalt istället för stål, håller ytterligare nere klimatavtrycket.
Det är kväll och becksvart ute, men bygget är kraftigt upplyst av bygglampor. En stor del av gruppen på cirka 40 personer väljer att ta trapporna av metall som hänger på byggställningen, för att komma högst upp. Totalt blir huset 12 våningar, inklusive källarplan. Hittills har sex våningar byggts, varav fem är ovan mark. Att klättra uppåt i huset ger vissa en känsla av svindel. Någon skojar om att det ger känslan av en nära-döden-upplevelse. – Jag tänkte halvvägs upp, vågar jag detta? Men jag är glad att jag gjorde det. Det här är oerhört inspirerande och jag blev väldigt nyfiken på finansieringsformen, att ETC Bygg kunnat komma igång tack vare crowdfunding, säger arkitekten Elisabet Werecki.
Platshef Rimas Taryvadas berättar att utmaningen för bygglaget är millimeterprecisionen. Bygget går snabbt framåt tack vare den digitala tvilling Daniel Fagerberg talade om, som innebär att stora element förproduceras industriellt. Den industripressade halmen infogas i väggar där även dörrar och fönster monteras. Det sker i ETC Byggentreprenads fabrik i Hultsfred. Rimas Taryvadas visar skarven mellan olika element, där han och de andra byggarbetarna skruvar ihop dem. Inga skruvar blir sedan synliga för hyresgästerna, eftersom träspik används till att fästa innerväggarna.
Arkitekten Ana Mendoza, en av besökarna, säger att det är inspirerande med ett bygge som arbetat så medvetet med helheten. – Vi kanske aldrig kan hitta ett bygge som är 100 procent rätt. Men detta är antagligen så nära du kan komma noll i utsläpp. Jag tror att ju fler exempel och bevis vi har på att det här funkar, desto mer kommer andra att följa efter.
”Inte läskigt alls”
Rimas Taryvadas får frågan om inte han drabbas av svindel när han tar sig högst upp på sin arbetsplats och spricker upp i ett leende. – Jag och de andra i bygglaget går upp och ner i trappan flera gånger om dagen, om vi inte använder bygghissen. Jag har inte ens tänkt på att det skulle kunna kännas läskigt för den som inte är van.