Parhus är bra för plånboken!

Att bygga ett riktigt bra hus kan bli dyrt för en privatperson. Men att bygga ett parhus, med två lägenheter i markplan är inte mycket dyrare än att bygga en vanlig villa. ETC Torp lanserar därför försäljning av parhus.

ETC Torp har sedan länge ett klimatpositivt hus till försäljning. Men det har visat sig att det bara är i områden med mycket höga bostadspriser som bankerna är villiga att låna ut pengar till projekten.
– Vi vill att man ska kunna bygga bra i hela landet och därför presenterar vi nu ett parhus, förklarar Jim Berg, affärsområdeschef på ETC Torp.
Han berättar att parhuset är ritat så att en barnfamilj ska få plats i varje lägenhet.
– Men man kan självklart bo i vilka konstellationer som helst.
Johan Jenny Ehrenberg, grundare av ETC Torp, tänker sig att parhuset underlättar möjligheten till kollektivt boende.
– Man kan sätta upp flera hus i en lite ekoby.

Är det inte krångligt för två familjer att äga ett hus tillsammans?
– Nej. Den vanligaste lösningen är att man bildar en bostadsrättsförening. Det är inget problem för den ena ägaren att sälja sin lägenhet.

Johan Jenny Ehrenberg har länge varit kritisk mot elnätsföretagens bristande underhåll av nätet och skyhöga vinster. Hen har därför initierat att parhuset ska vara möjligt att bygga off-grid – eller att koppla upp det till elnätet. Kunden kan själv välja.
– Ett parhus har ett stort tak. Under högsäsong kommer det att producera ungefär dubbelt så mycket el som hushållen behöver. Till solcellerna kopplas batterilagring.


Låt bilen ladda huset

Dock är det troligt att den egna elen i inte räcker när det är som kallast och mörkast. Det löser ETC Torp genom att en elbil under de perioderna förstärker husets elkapacitet.
– Du laddar bilen på jobbet, eller någon annanstans på dagen, och bilens batteri ger el till huset under natten.

Läs hela texten på ETC Torp

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.