Att bo i ett klimatsmart hyreshus

Det här är lyx på riktigt! Våra hyreshus är byggda för ett stadsliv, men vi tar landet med oss in i boendet.

Hela huset är byggt av trä, inte av gips och reglar, inte av träfasader på betongstomme, utan helt i trä förutom själva grunden huset står på. Ja, även isoleringen i väggarna (som är väldigt tjocka) är av träull.

Trä lagrar nämligen koldioxid. Att använda det materialet är bra för alla. Det märker man i boendet. Det blir bättre luft, det blir en naturlig fuktvandring i huset och det blir en känsla av natur som inte är på låtsas. Varje lägenhet är utan plast som låser in väggar och fasad. Allt andas. Vi använder lerfärg och naturliga material i väggar och golv. Och vi ger alla boende en enorm balkong som man kan bo, odla och träffas på. Vi hoppas naturligtvis att de boende bildar boendeföreningar som ökar samhörigheten, vi erbjuder möjlighet till gemensam odling, till bilpool och till ­låne­cyklar och verktygsdelning.

Våra hus är hyreshus, inte bostadsrätter där man kanske måste sätta sig i skuld för resten av livet för att få eget hem. Du hyr tryggt utifrån avtal som vi sluter med Hyresgästföreningen lokalt. Vi vill skapa ett blandat boende, alla åldrar, ensamstående som gifta. Barnfamiljer liksom seniorer. Och både nya och gamla svenskar i gemenskap. Vi har flera ettor och tvåor, men också treor och fyror för den större familjen. Vi letar efter dig som gillar att odla och vara med och utveckla det klimatsmarta boendet vi alla behöver. Kanske just din balkong blir en inspiration för andra!

Vi har ett särskilt projekt där de boende kan omvandla organiskt avfall från köket till ny fermenterad näring för växter. Eller till ny jord med vårt bokashisystem. Vi har gemensam el, vilket minskar kostnaderna rejält för varje lägenhet. Och vi sparar på vatten genom smart återvinning.

Modell av ETC Byggs passivhus
Modell över ETC Byggs hyreshus i olika storlekar.

I två år har vi jobbat med att ta fram planer, all teknik och alla riktningar, liksom alla förhandlingar med myndigheter. Det har varit ett drygt arbete med mycket omgörningar och detaljarbete. Tack vare ett stort stöd från Boverket (8 miljoner) har vi kunnat utveckla energilösningar som är unika i all sin enkelhet. Våra lösningar blir också forskningsprojekt. Finansieringen är via allmänheten, alltså med din hjälp. Du kan spara direkt i våra hyreshus!

Kontakta oss

ETC Bygg
Box 4403
102 68 Stockholm
Organisationsnr. 559123-4934

Hjälp oss att göra det möjligt

Är det här möjligt? Det finns inga givna svar men det är klart att vi ska sträva efter mer än ett klimatsmart hus. Vi vill skapa exempel på klimatsmarta liv mitt i staden. ETC bygger hyreshus i Västerås, Växjö och Malmö.

För att komma igång på fler platser har vi startat en crowdfundingkampanj där du kan spara pengar direkt i vårt klimatsmarta hyreshus med B-aktier som säkerhet. B-aktierna återköps till fast pris när du vill ta ut eller ändra ditt sparande. Att spara i byggandet av klimatsmarta bostäder är att vara del i lösningen.

Ritningar, dokument och annat material

ETC hyreshus förändrar byggandet till klimatpositiva hyreshus i Sverige. Du gör en direkt insats för klimatsmart boende men också en insats för att förändra andra byggares hus.