Malmöbygget går framåt med källarväggar

Stommen är beställd och källarväggarna är på väg upp på höghuset i Malmö. ”Vi bygger källarväggarna i fyra etapper. Den första fjärdedelen är avklarad och gick bra, nu bygger vi vidare”, berättar Fredrik Fagerberg, byggchef och utvecklare.

Det är ett pionjärarbete som pågår. Hela branschen sa att det skulle vara omöjligt att få ner andelen cement i betong, för det skulle försämra hållbarheten. Istället har ETC Bygg tillsammans med Swerok hittat en lösning som innebär en betydligt bättre hållbarhet, genom att blanda flygaska i betong och armera med bergarten basalt. Det innebär minst 50 procent koldioxidförbättring jämfört med traditionell betong
– Nu reser vi källarväggarna. Det går som förväntat, det går bra, kommenterar Fredrik Fagerberg.

”Cement är boven”

Han berättar att ETC Bygg hela tiden letar efter nya sätt att minska klimatavtrycken. Cementen är boven i dramat ur klimathänseende, vid många husgrunder.
– När man bränner kalk frigör du jättemycket koldioxid. Du aktiverar kalkstensberg. Dessutom, för att nå temperaturerna, behövs mycket effekt. Teoretiskt skulle du kunna göra det med el, men det finns inte, så man använder fossila bränslen, naturgas eller olja, vilket i sin tur släpper ut mycket koldioxid, förklarar Fredrik Fagerberg.
Cement är boven, kan man hitta andra saker som fungerar tillsammans med lite cement, något som har mindre klimatskuld – eller i bästa fall ingen alls – så är det bra.
– Flygaska är en sådan produkt, en restprodukt av förbränning. Den har inte ett angenämt ursprung, skapad i en process som brände något som inte är bra för miljön, men den finns redan, skulden är redan tagen, och idag finns mycket av den.
När den väl tar slut en dag är det inte bra att tillverka ny.
– Man vill vara sparsam med den också.

En häftig framtid?

ETC Bygg följer utvecklingen i världen. Fredrik Fagerberg nämner att det pågår försök med genmanipulerade korallodlingar som skapar reaktiva processer.
– Tänk en framtid där man i ett laboratorium kan odla fram cement, det vore häftigt om det går att göra och på vägen konsumera koldioxid. Det är bara grunden och källarväggarna som byggs i betong. När höghusets stomme reses i sommar blir den av trä, med isolering av halm.

En påverkan i rätt riktning

Intresset för det ETC Bygg gör är stort. Flera kommuner har bjudit in till möten för att få veta mer.
– Delvis sker det faktiskt en påverkan i rätt riktning.
Fredrik Fagerberg menar att ett framgångsrecept för att få ner klimatavtrycken är att inte ta genvägar.
– Tack vare sparare i ETC Bygg och att vi inte har vinstkrav har vi inte incitament att hitta en billigare och lite sämre produkt, vi har inte den typen av vinstkrav. Det borgar för att vi kan vara lite bättre.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.