Vill du vara med och utmana byggbranschen på riktigt?

Nu ska ETC Bygg sätta igång i Malmö. Vill du vara med och crowdfunda?

Äntligen kan vi nu sätta grävmaskinen i arbete och börja bygga det hyreshus i Malmö som är vår största satsning nånsin. Och där vi sedan bjuder svenska kommuner att använda ritningar och tekniska lösningar gratis.  Det har gått ytterligare ett år av byråkratiska små problem före byggstart, men nu kan vi starta.

Men vad är det då vi gör?

Sveriges största hyreshus helt i trä, ett passivhus med extremt låga energikostnader för de boende. 10 våningar med 60 lägenheter och så kontor och café på bottenplanet.

Allt i trä förutom bottenmuren runt källaren.
Fast stommen är i massivt trä även nere i källaren.
Husets energilösning är sådan att de boende aldrig får någon elprischock.
Boendekostnaden blir lägre än annan nyproduktion.
Och allt detta utan vinstmaximering eller klimatförstörelse, vi vågar påstå att detta hus är klimatklokt på riktigt.
Det ”branschen” säger är omöjligt ska vi nu göra möjligt.

Men hur?

ETC Bygg har redan fem hyreshus vi byggt själva. De två första i Västerås finansierade vi helt med  lån och sparande i husen från vanliga människor som stödjer ETC och det vi gör. De tre husen i Växjö tog lite längre tid, men står nu klara. Malmöhuset är ett större projekt än de tidigare men även här blir det möjligt på samma sätt.

Fotografi från drönare på hyreshusen i Västerås. Bild: Emanuel Hendal / ETC

Vi var 800 personer som sparade så Västeråshusen (se bilden ovan) blev byggda.

Ytterligare några hundra var med i Växjö och nu i Malmö krävs att vi blir ytterligare 700 personer som sparar långsiktigt i husen (den som sparar har i år då 3 procent i avkastning).

De som är med och sparar kan sen låna ut till bygget under två år, med 5 procent i ränta. Självklart får organisationer och företag vara med men själva ryggraden är att vi är många.

Jag kallar detta ”tillsammansmakt”, andra kallar det crowdfunding men egentligen är det klassiskt sparande i hus, något som arbetarrörelsen började med på 1920-talet.
Att det behövs beror på att de som har samhällets stora förmögenheter vägrar delta i omställningen. Jag brukar säga att de investeringsstrejkar. Kapitalägare jagar börsuppgångar, spekulanter spelar på valutor och (värst av allt) våra storbanker vägrar investera utan lever gott på ockerräntor. De tjänar bättre på privata bostadslån och räntenettot.

Inget händer när de som har makten över pengar, inget gör.
Såvida man inte gör det ändå.

Det är jag som ansvarar för vår finansiering, ja jag är självklart med själv och sparar, men jag är ingen rik person (allt ETC gör är icke vinstdrivande) så allt vi gör kräver att många är med.

En andel är på 10 000 kr (som B-aktie) och gäller så länge man vill, sen köps den tillbaka. Lånen på två år har högre ränta eftersom de ligger fast hela byggtiden.

När husen väl är byggda slutfinansierar vi det via en alternativ bank (i Västerås var det EKO-banken, i Växjö var det SBAB) så att de som vill kliva av kan göra det. Men fortsätter vi bli fler som sparar så bygger vi självklart ännu mer.

Det här är politik på riktigt för mig. Ett sparande utanför spekulationsekonomin och ett byggande som kan tvinga fram förändring och få politiken i kommuner att välja en klimatklok lösning på sina bostadsproblem (för de är ju jättestora överallt).

Hyreshus är bland det säkraste som finns, det kan man se i utvecklingen av dem sen de började byggas på 1500-talet. Vi måste ju alla ha ett hem, det var därför arbetarrörelsen kallade det en rättighet, något som glömts bort i dagens politik.
Jag menar allvar med att kommuner får bygga våra hus gratis.
De får ritningarna och byggsystemet utan kostnad, våra arkitekter och ingenjörer är sen där för att hjälpa till om något måste ändras. I vår skickar vi brev till alla rödgröna politiker i kommunerna så de kan ta det vidare.

Kanske någon agerar.
Men vi kan inte vänta på det.

Just nu gäller vår finansiering inköp av själva trästommen (se bilden bredvid här), det är 30 miljoner som ska användas på ett bräde. Stommen är något som måste köpas i förväg, när väl den är på plats står huset snart uppe och snickeriarbetet kan börja.

Om du kan vara med och göra detta möjligt är jag djupt tacksam. Vi behöver köpa in under april månad. Och som sagt bli 700 fler sparare under året.

Nej, alla har inte pengar att låna ut, men du som har, gör en rejäl klimatinsats med detta. Om du inte själv kan vara med så skicka gärna detta mejl vidare till andra som kanske är nyfikna.

Själva bygget kommer alla sedan kunna följa här på vår sajt.

Har du frågor så mejla mig direkt: johan@etc.se

Stort tack för att du läst så här långt.
Det är så här all förändring börjar.
Tillsammansmakt.

Johan Ehrenberg
Grundare ETC Bygg

P.S. Du som redan är sparare är självklart välkommen att öka med 2 års lån direkt. Hör av dig via mejl så hjälper vi dig.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.