Ställ dig i kö för en klimatsmart hyresrätt i Malmö: ”Vi har otroligt nöjda hyresgäster”

Bygget av ETC Byggs höghus i Malmö går framåt varje dag. Lägenheterna kommer att förmedlas av via kötid i Boplats Syd.”Den som vill bo i ett nybyggt klimatsmart hyreshus behöver ställa sig i bostadskön så snart som möjligt”, säger Annelie Norell, vice vd för ETC med ansvar för hyreshusen.

Ett höghus i biobaserade material som trä, halm och lera, med egen el från solceller, håller på att byggas i Hyllie i Malmö. Än är bara bottenplattan klar, men bygget framskrider varje dag. I slutet av 2025 väntas huset stå klart. Redan från slutet av 2024 börjar lägenheterna förmedlas via kötid i Boplats Syd.
– Vi tycker att det är jättebra att Boplats Syd förmedlar lägenheterna. Det är en bra service och det innebär en rättvis fördelning av lägenheter, lika för alla, säger Annelie Norell.

Fin boendegemenskap i husen

I de hus ETC Bygg hittills producerat, två i Västerås och tre i Växjö har en fin boendegemenskap vuxit fram i husen. De flesta som sökt sig till husen är särskilt intresserade av klimatfrågor, många också av odling.
– Vi kan konstatera att vi har otroligt nöjda hyresgäster. De som fått förändrade livsvillkor väljer att flytta inom husen, till större eller mindre lägenheter. En röd tråd är att man trivs i husen, känner att man mår bra i en bostad byggd av trä och andra biobaserade material, säger Annelie Norell.

”Bättre än jag trott”

Tommy Fredriksson bor i ett av ETC Byggs hyreshus i Växjö. Han anmälde först intresse för en lägenhet i Västerås, men huset var redan fullt uthyrt. Då valde han att flytta till ETC Byggs hyreshus i Växjö.
– Jag ville bo i ett sådant här hus, det är mlljö, trä och solceller. Jag gillar det faktiskt!
– Det blev bättre än jag trott att flytta, bland mina grannar finns människor med ”gröna fingrar”, man kan fråga ”När sätter jag tomatfröerna”, någon har en surdeg och så vidare. En slags gemenskap utan att det är ett kollektiv.

Rymliga balkonger

Hyreshuset i Malmö blir ett höghus, utan stor tomt runt omkring. Därför blir de rymliga balkongerna viktiga.
– Det kommer att finnas plats att odla på sin balkong, förklarar Annelie Norell.
– Vi tror också att läget i Hyllie lockar, du har nära både till Malmö centrum, 7 minuter med tåg och Köpenhamns central, 28 minuter med tåg.
Alla boende i huset kommer att ha tillgång till både en elbils- och en cykelpool.
– Det har visat sig vara väldigt uppskattat i våra andra hyreshus, så det fortsätter vi med. Vi tycker att det borde vara självklart för alla som bygger lägenheter att också planera för klimatsmart resande, säger Annelie Norell.

Kan man redan nu boka intresse för en specifik lägenhet?
– Nej, det man kan göra nu är att ställa sig i Boplats Syds hyreskö. Vi tar även emot intresseanmälningar för att bo i Växjö eller Västerås. Det händer att lägenheter blir lediga.

ETC Bygg är ett litet bolag. Just nu går många byggbolag omkull. Hur är det möjligt för ETC Bygg att fortsätta bygga i dessa kristider?
– Tack vare den rörelse som stöttar oss. Vi har tusentals människor som sparar i ETC Bygg. Utan dem skulle vi inte kunna vara den klimatspjutspets vi är i byggbranschen och visa att det går att bygga hus som faktiskt blir både kolsänkor och exportörer av el. Så vi är väldigt glada över den breda uppslutning som finns runt det vi gör.

Bo i hyreshus av ETC Bygg

Malmö Konkreta lägenheter förmedlas inte än, det kommer att ske i slutet av året. Här byggs ett höghus med 52 lägenheter, 1–3 rum och kök. Ställ dig i kö här!
Anmäl dig för nyhetsbrev och info om projektet här.
Västerås Här har ETC Bygg två hyreshus. Anmäl intresse för en lägenhet.
Växjö Här har ETC Bygg tre hyreshus. Anmäl intresse för en lägenhet.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.