Politiker på besök i klimatpositivt hus

Nu har EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) besökt ett av ETC Byggs klimatpostiva hus. ”Han frågade mig varför svensk byggindustri inte har byggt såhär under lång tid, berättar arkitekten Hans Eek”, som visade ett av husen i Västerås.

Siffrorna är hisnande. Ett platsgjutet betonghus har bara 47 kilo inlagrad koldioxid. ETC bygg:s hus har tjocka väggar med mycket trämaterial. Det gör att husen lagrar mycket mer koldioxid (även jämfört med andra trähus), hela 560 kilo koldioxid per kvadratmeter uppvärmd yta.
Men ETC Bygg:s hus tar inte bara ansvar för klimatet, de är dessutom designade för social hållbarhet, med ytor för odling, elbilspool, cykelpol och mycket annat, vilket Pär Holmgren tycker är inspirerande.
– Det är så viktigt med hållbara alternativ som fungerar för fler människor, och som förhoppningsvis sedan även blir inspiration för andra.

”Imponerande genomtänkt”

Framför allt tycker Pär Holmgren att det är imponerande med arkitektur som är så genomtänkt, där hållbarhetsfrågorna finns med i alla faser.
– Det är bra att hållbarhet inte bara präglar byggnation, utan även boende, drift och långsiktigt underhållsarbete.
Att bygga konsekvent hållbart är möjligt för ETC Bygg tack vare engagemang från privatpersoner och föreningar som sparar (mot 5,5% avkastning) i byggföretaget.
– Jag tycker att det är inspirerande med alternativt tänkande när det gäller finansieringen och därmed i förlängningen hyreskostnader för de boende, säger Pär Holmgren.

Vill ha solpaneler på alla tak

Snart är det val till EU-parlamentet. Pär Holmgren önskar att frågor om byggande och uppvärmning av byggnader – som tillsammans står för närmare 40 procent av koldioxidutsläppen – kommer högt i valrörelsen:
– Jag hoppas att priset i den nya utsläppshandeln för uppvärmning av byggnader blir högt, så att vi snabbt kan ställa om bostadsbeståndet. Men det är viktigt att det kombineras med pengar till renoveringar så att inte människors boendekostnader skenar. Vi gröna vill se fler satsningar på energieffektiviseringar och att alla nybyggda offentliga byggnader ska ha solpaneler på taket.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.