Hela byggbranschen borde bygga i trä

Trähus binder koldioxid, är kostnadseffektiva och ger bättre inomhusklimat. Ändå håller byggbranschen i stort ändå fast vid betongen. I en debattartikel i Fastighetssverige formulerar Joakim Kaminsky, Kaminsky arkitektur AB, och Johan Jenny Ehrenberg, ETC Bygg AB, tre politiska krav för klimatförändring av byggbranschen.

Betongens andel som stommaterial för flerbostadshus har varit 80–91 procent de senaste 15 åren, enligt SCB.
Joakim Kaminsky och Johan Jenny Ehrenberg skriver i debattartikeln att det är dags för byggbranschen att vakna. De tror att väckarklockan kan vara det tolv våningar höga flerbostadshus ETC Bygg just nu bygger Hyllie/Malmö, som kommer att bli tio gånger bättre än ett betonghus när det gäller inlagrad koldioxid:
”Med vårt projekt i Hyllie visar vi att stora flerbostadshus går att producera i trästomme till en rimlig kostnad. Nu hoppas vi att fler i byggbranschen följer vårt exempel och bygger i trä. För att bromsa växthuseffekten. För att framtidssäkra tillgången av byggnadsmaterial. Och inte minst för att skapa vackra, hälsosamma bostäder för fler.”


Efterlyser politiska initiativ

Debattörerna menar att den tröga reaktionen från byggbranschen i stort tyder på att det behövs politiska initiativ för att mer ska hända och presenterar tre konkreta förslag:

• Allmännyttan borde omgående ändra inriktning för att bygga trähus i stället.


• Regeringen bör stödja klimatpositivt byggande med kreditsäkringar, vilket gör att även små byggherrar kan ta steget in i klimatpositivt byggande.


• Boverket bör ta fram hårdare klimatkrav på nya hus, det finns ingen anledning att fortsätta med de utsläpp som pågår år efter år, mot bättre vetande.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.