ETC Byggentreprenads husfabrik i Hultsfred producerar just nu väggar till höghusbygget i Malmö. Det går undan när fyra montörer fäster in den industripressade halmen i träramar med utskärningar för dörrar och fönster. ”Fabriken fungerar som den ska, nu är vi redo att ta in ordrar från andra byggföretag”, säger Fredrik Fagerberg, en av ETC Byggentreprenads grundare.
Spara i något meningsfullt
ETC Bygg omvandlar allmänhetens sparande till klimatsmarta hyreshus. Återköp sker när du vill, och avkastningen för 2025 fastställs senare.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.
Nära Hultsfreds centrum finns ett industriområde där ETC Byggentreprenad har förlagt sin husfabrik. Här produceras väggarna just nu till det biobaserade höghusbygget i Malmö. Hallen är rymlig. En eldriven truck flyttar olika delar till ett monteringsbord där fyra montörer manuellt gör infästningar, skruvar och spikar fast de olika materialen. Här byggs alltså ett väggsystem av bland annat certifierade Passivhus-komponenter. De huvudsakliga byggelementen är bärande väggblock av trä, och industripressad halm som levererats av EcoCocon, till väggar som skräddarsys för varje projekt.
Ett lufttätt, men ändå diffusionsöppet membran fästs på panelernas utsida. Membranet skyddar även mot väder och vind under bygget. Ett lager isolerande träfiberskiva fästs på membranets utsida. Skivans tjocklek kan variera beroende på klimat. Den kan sedan putsas eller kläs med en ventilerad fasad, till exempel av träpanel. – Här tillverkar vi just nu väggar för ETC Byggs höghusbygge i Malmö och då lägger vi till ett sista lager tillfälligt membran för väderskydd, som egentligen inte behövs. Väggar av trä och halm tål väder, regn och snö under den tid ett hus är öppet. Men om du bygger en villa är den perioden kort. När du bygger ett höghus tar det månader innan taket kommer på plats och huset blir tätt. Även då tål trä och halm att utsättas för väder, det torkar faktiskt upp på bara några dagar. Men vi har ändå valt hängslen och livrem och sätter ett väderskydd här, förklarar Fredrik Fagerberg. Även fönster och dörrposter monteras här, vilket gör byggfasen på plats i Malmö oerhört smidig.
Den här är dagen är Paul Lynch från EcoCocon, baserad i Finland, på besök. Han tycker att det ser bra ut och ställer frågor om hur mycket ETC Byggentreprenad skulle kunna skala upp här, i och med att EcoCocon inte själva hanterar processen när den industripressade halmen fästs in i färdiga väggelement, utan det är ETC Byggentreprenads verksamhet för att möjliggöra ett snabbare och säkrare resultat på byggplats.
Lantbrukare från närområdet
Fredrik Fagerberg visar runt i lokalen som är cirka 1 600 kvadratmeter, men som är sammanbyggd med andra hallar, om totalt 6 700 kvadratmeter. Snart kommer Jan Oscarsson från kommunen, som äger industrilokalerna. – Det är väldigt roligt att se er jobba här med industripressad halm som väggmaterial, med tanke på att här tidigare varit en husfabrik som arbetade med pressad isolering av sågspån och lump, alltså gamla kläder. Jag har själv sådana väggar i huset jag bor i, säger Jan. – Faktiskt har jag också sådana väggar i mitt hus i Finland, flikar Paul Lynch in. Det är en fantastisk tradition att arbeta med de material man har på platsen, som var på väg att försvinna, men som nu plockas upp igen. Paul Lynch berättar att när EcoCocon industripressar halm samarbetar de alltid med lantbrukare i närområdet, för att undvika långväga transporter. Idag är det både konventionella och ekologiska lantbrukare, men framåt kommer företaget aktivt att söka samarbete med lantbrukare som arbetar regenerativt, utifrån tanken att ge mer till naturen än vad lantbruket tar. Bland annat planerar de att anlägga en fabrik för att industripressa halm även i Sverige.
Martin Johansson, affärsutvecklare för ETC Bygg, vill diskutera kostnaderna. – Den första frågan från de stora byggföretagen är alltid kostnaderna. Det är svårt att sälja in något som gör ett bygge dyrare.
Väggar är en liten del av kostnaden
Paul Lynch invänder att väggar är en liten del av den totala byggkostnaden, kanske omkring 16 procent och om den biten är marginellt dyrare blir det en oerhört liten del av totalen. Fredrik inflikar att genom förädlingsprocessen i Hultsfred blir det ännu mycket lättare att förutse och kontrollera totalkostnaderna på byggplatsen där huset uppförs. – Även de stora byggbolagen måste ställa om för att pressa sina klimatavtryck. De har inget val, det måste göras, säger Paul Lynch. Fredrik Fagerberg tillägger att väggelement som dessa inte heller tenderar att bli dyrare på totalen, eftersom de byggs som utfackningsväggar och elementväggar som går otroligt snabbt att montera på plats och därigenom få ett vädertätt hus. – Du placerar den färdiga väggen, som byggts här i fabriken, på sin plats och fäster den. Det är förklaringen till att höghuset i Malmö som kommer att bli 12 våningar, på kort tid redan kommit fem våningar upp, men fönster och allt.
Fredrik Fagerberg passar på att inspektera olika detaljer i husfabriken. Han hittar ett par förbättringsåtgärder som han direkt implementerar i tillverkningen. Han passar dessutom på att provköra den eldrivna trucken, nyinköpt sedan en tidigare gått sönder och ser påtagligt nöjd ut när han testar alla truckens funktioner. – Japp, den här är jag riktigt nöjd med!
Är du lika nöjd med hela den här fabriken? – Absolut! Framåt kommer fabriken att kunna bli ännu effektivare. Med ökad volym ser jag fram emot ytterligare optimering och automatisering. Vi kommer att bli en viktig pusselbit även för andra byggföretag när de blir en del av en nödvändig klimatomställning. Redan idag är vi redo att ta in ordrar från andra byggföretag.