”Brandskyddsrond är jätteviktigt”

Fyra gånger om året gör ETC Bygg en brandskyddskontroll av sina hyreshus. Mattis Berg, fastighetshandläggare, menar att det spelar roll. ”Vi upptäcker saker i god tid, innan problem växer sig stora.”

I veckan var det dags för en ny brandskyddsrond i ETC Bygg:s två hyreshus i Västerås. Oftast genomför Mattis Berg ronderna ensam, men idag har han sällskap av arkitekten Hans Eek och ekonomiadministratören Emma Flavet, som dagligen hanterar ETC Byggs ekonomi, men inte tidigare besökt Västeråshuset.

Metodiskt går de igenom våning för våning, kollar att alla skyltar om utrymningsvägar lyser som de ska, att alla dörrar kan öppnas fullt ut och stängas. Mattis bockar av punkt för punkt, i en app.

Vid trapphuset förklarar Hans Eek att de tjocka trappstegen i trä är valda just för brandsäkerheten:

– De är helt obehandlat massivt trä. Om hundra år kommer de att se likadana ut, men vara grå.

Det finns inte mycket att anmärka på under dagens rond, några enstaka prylar står utanför gallerboxarna i förrådet, vilket inte är tillåtet. En skåplucka i metall i rummet där värme och ventilation hanteras har blivit lite sned och behöver åtgärdas. Annars är allt perfekt.

Lätt att underhålla ett bra hus

Hans Eek är den som gjort underhållsplanen för huset – för 100 år framåt – och han förklarar att när man valt bra material med lång hållbarhet är det lätt att underhålla ett hus.

– Man kan ha otur och saker går sönder. Hissmotorn i ett av husen gick sönder och den byttes ut, men i övrigt har vi inte haft några problem.

Först efter tio år kommer fasaden att behöva åtgärdas. Då behöver den återigen impregneras med en brandskyddsfärg som främst innehåller kisel och citronsyra.

Erica Söderberg har bott i huset sedan det blev inflyttningsklart för tre år sedan. Hon hälsar igenkännande på både Mattis och Hans. Hon uppskattar besöket och att huset ses om.

– Jag trivs helt fantastiskt bra här! Det enda som varit problem har varit att i en period strulade hissen. I vintras var det väldigt halt på innergården och det tog lite tid innan det åtgärdades.

Det påverkar inte hur hon ser på huset hon bor i.

– Kan man bo bättre än i ett klimatpositivt hus? Jag känner skillnaden när jag varit hemma hos vänner och sedan kommer hem. De här väggarna av trä gör att man andas lätt, man mår väldigt bra! Jag kommer alltid vilja bo i ett klimatpositivt hus.

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.
Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.